El context actual no ha de ser cap excusa per incomplir el règim de custòdia, visites i estades acordats (Pixabay)
El context actual no ha de ser cap excusa per incomplir el règim de custòdia, visites i estades acordats (Pixabay)
Barcelona

Afecta el coronavirus el règim de visites i les custòdies compartides de menors?

RedaccióActualitzat

L'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus ha generat molts dubtes sobre com afecta el règim de visites del menors fills de pares separats o divorciats. El confinament a què obliga l'estat d'alarma ha propiciat una allau de consultes de pares i mares separats als despatxos d'advocats de família.

El context actual de coronavirus no ha de ser cap excusa per incomplir el règim de custòdia, visites i estades acordats, però sí que hi ha circumstàncies especials, expliquen els jutges de família, que els poden alterar, sempre i quan els progenitors es posin d'acord i sigui per protegir la salut dels fills.

- Què passa si un dels progenitors dona positiu per coronavirus?

Segons Regina Selva, delegada dels jutjats de família de Barcelona, en aquest supòsit es podria incomplir el règim de visites: "Quan un dels progenitors és positiu per coronavirus entenem que el règim de visites s'ha de suspendre i que el menor ha de passar aquests dies amb l'altre progenitor fins que el primer es recuperi".

- I si el desplaçament per anar a veure l'infant, o recollir-lo, no es pot fer perquè es troba en una zona confinada com els municipis de la conca d'Òdena?

"Si el progenitor està a Igualada o a un altre lloc que estan confinats i no es pot entrar o sortir tampoc es podria fer ni el canvi de custòdia, en el cas d'una compartida, o complir el règim de visites si és el cas. "

-Què passa amb les visites sense pernoctació, que duren unes hores, estona que normalment el progenitor passa amb el seu fill o filla passejant o jugant al parc?

"Les visites que es feien al carrer, als parcs o a les biblioteques... com que tot això està tancat, evidentment tampoc es poden realitzar ara."

Els jutges de família recorden que en aquest context de mesures extraordinàries, a causa del coronavirus, els jutjats només atenen els procediments d'urgència, per exemple quan un menor d'edat es troba en una situació de risc. És per aquest motiu que demanen als progenitors que busquin l'acord i no arribin a situacions de conflicte que requereixin la intervenció de la justícia.

Per aquesta  raó, recomanen als pares divorciats amb fills menors "arribar als majors acords possibles" per reduir al màxim la mobilitat dels menors. Estableixen també que el progenitor que quedi amb la custòdia haurà de facilitar la comunicació dels menors amb l'altre progenitor a través de Skype, videotrucada per Whatsapp, Facetime o qualsevol altre mitjà telemàtic.

ARXIVAT A:
Coronavirus Menors
Anar al contingut