Fotomosaic "El món neix en cada besada", obra de Joan Fontcuberta a Barcelona (Pixabay / escarabay)

Curiositats i beneficis de fer-se petons que potser no sabies

Quants músculs fas servir quan et petoneges amb algú? Sabies que si ets petoner cremes calories i fins i tot t'ajuda a no envellir?

RedaccióActualitzat

El 13 d'abril se celebra al món sencer el Dia Internacional del Petó, que, malgrat que ho pot semblar, no és una diada reconeguda per l'ONU.

De fet, va néixer al Regne Unit com una diada local, s'ha estès durant aquest segle, i ja ha servit perquè una parella tailandesa establís, el 2013, un rècord Guinness difícilment superable, amb un petó de gairebé 60 hores.

És un dia idoni, per tant, per respondre una pregunta que pot interessar a pràcticament tothom: quins beneficis comporta besar-se a la boca?


Els llavis, 100 vegades més sensibles que els dits

Per començar, cal tenir en compte que els llavis són entre 100 i 200 vegades més sensibles que les puntes dels dits, amb moltíssimes més terminacions nervioses.

Això implica que quan s'estimulen, el cervell augmenta molt l'activitat, i ho fa generant neurotransmissors com la dopamina i la noradrenalina, que estan associats al plaer i a l'excitació.

Un altre neurotransmissor que s'ha identificat durant el petó és la feniletilamina, que des de la dècada del 1980 s'associa amb els estats d'enamorament.

Com que un petó implica que això passa alhora a dues persones que estan en contacte molt íntim, la interacció resultant es retroalimenta i fa augmentar exponencialment les sensacions.

Dues dones fent-se un petó.
Dues dones fent-se un petó

34 músculs facials i 112 de posturals involucrats

Tot això implica també un exercici físic que no és menyspreable: depenent de la intensitat del petó, pot arribar a implicar fins a 34 músculs facials i 112 de posturals.

Això suposa fins a 26 calories per minut, un exercici que a més, s'assegura que estimula molt la musculatura de la cara, que així triga més a envellir-se com més petons es facin.

Com és lògic, tant la producció de neurotransmissors com l'exercici muscular impliquen també un augment de la pressió arterial i de la freqüència cardíaca.

El propietaris del bar Pepe's de Calella es fan un petó mentre una dona mostra el un dècim premiat del 19517
Una parella petonejant-se per celebrar un premi de loteria (ACN/Jordi Pujolar)

Fins a 9 mil·lilitres de saliva

L'altra dimensió destacable de l'assumpte és l'intercanvi de fluids: durant un petó a la boca una parella pot arribar a intercanviar 9 mil·lilitres de saliva.

Això va acompanyat d'un augment de la secreció de saliva, cosa que s'assegura que ajuda a prevenir les càries.

La saliva està composta sobretot d'aigua, i també, en petites quantitats, de proteïnes, compostos orgànics, greixos i sal, però el més important són els microorganismes que hi ha.

Els microorganismes de la saliva

En concret, els que es petonegen poden arribar a passar-se fins a 1.000 milions de bacteris de més de 270 espècies diferents, el 95% dels quals no són patògens per a les persones immunològicament sanes.

Però una petita part sí que ho poden arribar a ser, i poden comportar malalties com la sífilis o la tuberculosi, a més d'haver-hi virus com els de l'herpes o el d'Epstein-Barr.

Aquest és el motiu que les parelles i les persones que conviuen comparteixin una bona part del microbioma, és a dir, del genoma dels microorganismes que tenen al cos.

Però malgrat aquest risc, els experts conclouen que els beneficis de besar-se amb més o menys apassionament són molt més grans que els riscos, i per tant, que és molt recomanable fer-ho.

En aquest sentit, la revista científica American Journal of Medicine es va fer ressò d'un estudi que afirma que els homes que besen les seves parelles cada matí, viuen 5 anys més de mitjana i en millors condicions que els que no ho fan.

'Casa Babylon' 08.04.23 'Rosalía i Stay Homas, de petó en petó'
Petó entre la cantant Rosalía i Raw Alejandro (Rosalía / Raw Alejandro)

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut