Teresa Cunillera a l'acte de la patrona de la Guàrdia Civil
Teresa Cunillera a l'acte de la patrona de la Guàrdia Civil
Sant Andreu de la Barca

Cunillera llima tensions amb els Mossos després del discurs del cap de la Guàrdia Civil

La delegada del govern espanyol en funcions va al complex Egara, seu central dels Mossos, per refermar la voluntat de col·laboració entre cossos policials

RedaccióActualitzat

Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol en funcions a Catalunya, ha rebaixat tensions amb la cúpula dels Mossos d'Esquadra pel discurs que ha fet aquest matí Pedro Garrido, cap de la Guàrdia Civil a Catalunya. 

Cunillera s'ha desplaçat aquest dimecres a la tarda al complex Egara, la seu central dels Mossos. El Departament d'Interior manté que la delegada s'ha disculpat en nom seu i del Ministeri de l'Interior, però tant aquest organisme com la delegació ho neguen. Diuen que la vista ha estat per transmetre l'interès perquè la col·laboració entre cossos policials continuï com fins ara. 

Cunillera s'ha reunit amb el director general de la Policia de Catalunya, el secretari general d'Interior i el comissari en cap.

En el discurs del matí, tot i que Garrido ha afirmat que "independentisme i terrorisme no són el mateix", també ha dit que l'institut armat "combatrà sense treva ni pena" els que "recorrin el camí a la independència seguint la via del terror".
 

Pedro Garrido, màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya (ACN/Àlex Recolons)


"Odi i mesquinesa" darrere els somriures

També ha qualificat d'"objectiva, rigorosa i exhaustiva" la feina de la Guàrdia Civil la tardor del 2017 a Catalunya i ha recordat les detencions del 23 de setembre, una operació que, segons ell, desmenteix l'anomenada "revolució dels somriures":

"Enfronta a tothom a la realitat que els pretesos somriures revolucionaris es converteixen, amb més facilitat de la que es podria pensar o desitjar, en tan sols el rictus que dissimuli l'odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i patiment sota la justificació de la defensa d'una causa que la llei no preveu."

El màxim responsable de la Guàrdia Civil també ha exclamat "ho tornarem a fer", les paraules del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, al final del judici del procés, que després va pronunciar el president de la Generalitat, Quim Torra.

 

Disposats a assumir ordre públic

A les portes de la sentència del procés, Garrido ha destacat que la Guàrdia Civil va investigar "actuacions criminals suposadament comeses per persones rellevants de les institucions autonòmiques per portar a terme un procés seccessionista a Catalunya". I ha esmentat resolucions que "en un futur puguin emetre altres tribunals sobre altres fets relacionats".

S'ha referit així a la causa per rebel·lió contra el major cessat Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana, entre altres, que es jutjarà a l'Audiència Nacional a partir del gener.  

Garrido ha donat per fet que quan es conegui la sentència del procés, cada cos policial ha d'aportar les seves capacitats operatives. En altres paraules, que està disposat a fer ordre públic quan per llei no pot perquè és competència dels Mossos d'Esquadra perquè li atorga l'Estatut d'Autonomia, una llei aprovada al Congrés dels Diputats:

"En definitiva, per ser entre tots la indiscutible policia integral de Catalunya que respongui als reptes de seguretat d'una manera eficaç i eficient en benefici de tots els ciutadans."

Després del discurs, amb motiu del Dia de la Guàrdia Civil i en un acte a la comandància de Sant Andreu de la Barca, els representants dels Mossos s'han absentat de la part final de l'acte oficial.

Teresa Cunillera, durant l'acte oficial a Sant Andreu de la Barca (ACN/Àlex Recolons)


En concret, el secretari general d'Interior, Brauli Duart; el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, no han assistit al refrigeri posterior a l'acte oficial. Només han assistit als discursos de Garrido i del director Ggeneral de l'institut armat, Félix Vicente Azón.

Els representants d'Interior i dels Mossos han traslladat als mitjans que s'havien sentit "molestos" per la intervenció de Garrido. Han assistit a l'acte, però han marxat abans d'hora i de forma discreta.

 

ARXIVAT A:
Guàrdia Civil
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut