'Cordill de so', 2019. Centre d'Art i Natura de Farrera / Centre d'Art la Panera

Cultura destinarà quasi 4 milions d'euros a impulsar les arts visuals

Es tracta d'un programa especial amb 7 línies d'ajudes i subvencions per donar suport al sector després de l'impacte de la pandèmia de la Covid-19

Actualitzat

La Generalitat destinarà gairebé 4 milions d'euros per donar suport a les arts visuals a través de diverses línies destinades a creadors, beques i adquisicions d'obres d'art per a la col·lecció nacional d'art contemporani.

També hi ha ajuts per a exposicions itinerants i per als equipaments d'arts visuals al territori.

Es tracta, així, d'un altre programa especial del 2020 per al sector de la cultura, que denuncia dèficit de finançament i ha quedat molt tocat després de la pandèmia.

La intenció de la iniciativa, segons ha fet pública la conselleria en un comunicat, és dirigir-se a creadors, associacions i ens municipals per "posar en valor aquest àmbit dins del sector cultural i amb el compromís d'apropar les pràctiques artístiques contemporànies a la ciutadania de tot el territori".

La Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques vol donar rellevància a l'art contemporani donant suport als vuit centres territorials del sistema públic d'equipaments d'arts visuals, encapçalats pel MACBA, al programa d'exposicions itinerants i a les adquisicions d'obres d'art.

 

Sobre les línies de subvencions, la conselleria ha donat a conèixer que vol "donar suport a les activitats d'arts visuals de caràcter professional dirigides a potenciar la formació, producció, exhibició i difusió, així com projectes interdisciplinaris o de noves tendències".

Una altra de les línies serà per a "programacions estables d'activitats culturals de caràcter professional" en aquest àmbit.

D'altra banda, hi haurà beques per a la recerca i la innovació, per a la formació i el perfeccionament, i subvencions per a projectes artístics que articulin sectors professionals.

Així mateix, s'estableixen subvencions per a les activitats dels centres de creació i producció d'arts visuals o per a l'organització d'activitats de difusió.

 

Sobre el decret del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, la conselleria ha destacat que "vol vertebrar i institucionalitzar les arts visuals de Catalunya, donant a aquest àmbit una dimensió més àmplia i consolidar les col·laboracions entre els diferents espais".

Totes aquestes ajudes s'executaran davant la "situació d'emergència sanitària per la Covid-19 i l'embat que ha suposat per al sector de les arts visuals".

El compromís es concretarà amb un projecte conjunt dels vuit centres territorials per donar continuïtat al programa d'exposicions itinerants adequat a la nova normalitat, que comptarà amb un equip de comissariat que "investigarà" qüestions com el paper de les arts visuals en un futur digitalitzat, els reptes mediambientals o el paper de les institucions culturals.

En aquesta investigació participaran artistes i professionals d'altres àmbits per "donar una perspectiva el més transversal possible".

ARXIVAT A:
ArtCoronavirus
Anar al contingut