Sybil Gorby, de 92 anys, amb un dels tomàquets del seu hort (Cedida Sandy Marody)
Sybil Gorby, de 92 anys, amb un dels tomàquets del seu hort (Cedida Sandy Marody)
Estats Units

Cultiva tomàquets de la mateixa llavor des de fa 58 anys: "Són els més deliciosos"

Una senyora nord-americana de 92 anys mostra amb orgull els tomàquets del seu hort, que replanta cada any

RedaccióActualitzat

Menjar tomàquets pot ser un veritable plaer, i encara més si els has cultivat tu a l'hort. En una època en què cada cop es compra més planter per cultivar i omplir el rebost d'hortalisses, verdura o fruita, Sybil Gorby sembla haver aconseguit un premi a la constància. Aquesta senyora de Tyler County, Texas, fa servir el mateix tomàquet des del 1965. És a dir, va seguint cada any de la mateixa llavor per obtenir uns tomàquets que defineix com "els més deliciosos" que ha tastat mai, segons ha explicat ella mateixa al diari The Washington Post.

Va guardar llavors dels primers que va tenir i cada temporada repeteix el procés. Deixa assecar-ne unes quantes sobre un tovalló de paper, les planta a la primavera, comencen a florir al juny i recull els fruits a mig agost. Tomàquets grossos, brillants i sovint de formes capricioses, a punt per ser arrencats i assaborits.

Sybil Gorby ensenya un tomàquet gegant i la foto del seu difunt marit amb la tomaquera
Sybil Gorby ensenya un tomàquet gegant i la foto del seu difunt marit amb la tomaquera (Cedida Sandy Marody)

Gorby, que té 92 anys i va treballar d'infermera durant 45, considera que el que fa especial aquests tomàquets és que són dolços. No es vol endur ella sola tot el mèrit d'aquest fruit perquè --recorda--, al principi de tenir l'hort, un bon amic li va regalar les tomaqueres. Amb els anys, els tomàquets han anat guanyant fama.

"Són sucosos i deliciosos", ha afirmat la seva filla Sandy Marody al grup de Facebook on ha compartit imatges de la mare amb la collita. Tot i que la filla també en conrea de la mateixa llavor, diu que no li surten tan bons com a la mare.

Compartir li agrada tant o més que cultivar

En l'article del Washington Post, Gorby explica que, quan era adolescent, va començar a ajudar a cuidar l'horta d'una persona veïna seva. Es va enamorar de l'horticultura i la jardineria i va cultivar aquesta afició, valgui la redundància, quan se'n va anar a viure amb el seu marit en un mas prop de Houston, el 1963.

L'afició de la jardineria i l'horticultura li ve des que era adolescent
L'afició de la jardineria i l'horticultura li ve des que era adolescent (Cedida Sandy Marody)

Hi ha conreat patates, mongeta tendra, blat de moro, carabasses o carabassons, a més de flors i altres plantes.

Sempre compartint la collita amb la família, amics i veïns perquè, explica, l'única cosa que li agrada més que assaborir el que ella ha cultivat és compartir-ho amb l'altra gent, sobretot la família i, especialment, els 8 nets que té.

Els tomàquets de Sybil Gorby han tingut el seu moment de glòria a Facebook i això va fer que persones que no coneixia es posessin en contacte amb la filla per comprar-ne les llavors. Gorby, però, és una mica supersticiosa i ha preferit regalar les llavors abans que vendre-les.

Les dificultats associades a l'edat l'han portat a reduir la mida de l'hort. En el millor moment, les tomaqueres eren tan altes que havien de fer servir una escala per recollir-ne els fruits.

Tenir cura de l'hort la manté activa i ella ho té clar: aquest és el secret d'una vida llarga i feliç.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut