L'acusat, assegut a la sala de vistes de l'Audiència de Barcelona (TSJC)

Culpable per unanimitat: veredicte per al pres de Brians que en va matar un altre "per encàrrec"

El jurat popular considera provat que el va apunyalar i ara el jutge haurà de fixar la condemna, que pot arribar fins als 24 anys de presó

El jurat popular ha declarat per unanimitat culpable d'assassinat un pres de Brians que en va matar un altre l'octubre del 2020. En el veredicte es considera que l'acusat va actuar amb traïdoria i acarnissament quan va apunyalar la víctima per l'esquena al pati de la presó. Ara el jutge haurà de fixar la condemna, que pot arribar fins als 24 anys de presó.

La defensa i les acusacions del judici van pactar una rebaixa de pena de 28 a 24 anys de presó. Inicialment, la defensa demanava l'absolució per l'eximent d'alteració psicològica, però finalment les tres parts han acordat una sola petició de pena.

A més, van acordar una indemnització de més de 300.000 euros als familiars de la víctima, uns diners que la Generalitat ja ha pagat.  

En el primer dia de judici l'acusat ja va admetre que l'havia matat, i va assegurar que ho havia fet "per encàrrec d'algú altre". L'acusat va dir que "no hi tenia res a perdre" i que va matar l'altre pres perquè havia prostituït menors.

L'home, en el seu últim torn de paraula, ha dit que ho va fer per "ètica" i que no va cobrar diners per fer-ho. "No soc un monstre, mai he matat cap innocent", ha reblat. L'acusat ja era a la presó, on compleix una condemna de 18 anys per un altre assassinat amb arma de foc i dos més per tinença il·lícita d'armes.

L'acusat ha demanat reiteradament estar en una presó d'alta seguretat de fora de Catalunya on no hagi de compartir pati amb presos comuns, i on tampoc hagi de passar-se 22 hores diàries sol i aïllat a la seva cel·la.

A la presó des de fa 20 anys

L'acusat estava condemnat amb sentència ferma des del 2014. A més, està tancat gairebé de manera continuada des del 2003 per diversos delictes. El 2016 va apunyalar un altre intern i pocs dies abans dels fets ara jutjats va donar un cop de puny a la mandíbula a un altre pres.

El 13 d'octubre del 2020, cap a un quart de vuit del vespre, l'acusat era al pati del mòdul 3, que estava vigilat i custodiat per diversos funcionaris de la presó. Sense cap discussió prèvia, es va acostar a un altre intern i li va clavar un ganivet diverses vegades fins a provocar-li la mort.

Arran de l'atac van anar fins al lloc dels fets diversos funcionaris, i l'agressor els va amenaçar. Al final, el van poder detenir.

En la primera sessió del judici, l'acusat va declarar només a preguntes de la seva advocada. Va explicar que des de la tardor del 2018 tenia un ganivet amagat a la presó, tot i que no va voler revelar-ne l'origen.

Segons el seu relat, un dia abans dels fets algú li va demanar, "com a favor", que matés la víctima, a qui no coneixia prèviament, perquè havia prostituït menors i sortiria de la presó al cap de nou mesos. El fet que la seva filla i la seva neboda haguessin estat violades de petites el va acabar de convèncer, ha assegurat.

ARXIVAT A:
JudicialPolicial
Anar al contingut