Jordi Cuixart en l'acte d'Òmnium la diada de Sant Jordi (ACN / Guillem Roset)
Jordi Cuixart en l'acte d'Òmnium la diada de Sant Jordi (ACN / Guillem Roset)

Cuixart no vol l'indult i exigeix l'amnistia: "No acceptarem cap humiliació"

El Tribunal Suprem ha donat cinc dies als condemnats en el judici del procés per fer "al·legacions" a les peticions d'indult formulades a favor seu

Actualitzat

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha respost al Tribunal Suprem que no acceptarà "cap humiliació" després que hagi donat cinc dies als líders sobiranistes condemnats en el judici del procés per fer al·legacions sobre les peticions d'indult.

En un missatge al seu compte de Twitter, afirma que "la defensa de la democràcia no admet xantatges" i repeteix la frase "ho tornarem a fer" que ja va dir en el torn final de paraula del judici:

 

 

En la mateixa línia, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha reclamat que, més de tres anys i mig després de l'entrada de Cuixart a la presó, "si el govern espanyol hagués volgut posar algun tipus de solució sobre la taula, ja la tindríem". Mauri ha defensat que l'indult "no és la solució", sinó que ho és l'amnistia:

"Ni Jordi Cuixart ni Òmnium demanarem perdó absolutament per res. No demanarem clemència. I per tant, l'única resposta davant d'aquesta petició és que l'Estat apliqui una amnistia i, per tant, alliberi tots els presos polítics."

 

 

Cuixart, a la presó des del 16 d'octubre de 2017, compleix una pena de nou anys de presó pel delicte de sedició després de ser condemnat en el judici del procés.

 

Cinc dies per fer al·legacions

El Tribunal Suprem ha donat un termini de cinc dies als dotze dirigents condemnats en el judici del procés perquè expressin el que considerin "convenient" sobre les peticions d'indult que s'han formulat a favor seu.

Com que les sol·licituds d'indult per als condemnats les van impulsar terceres persones i institucions, el tribunal els ha donat aquest termini per formular, si ho creuen oportú, "al·legacions prèvies" a l'informe que farà la sala segona.

Fins ara s'han presentat almenys set peticions d'indult per a l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Carles Mundó, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull i Santi Vila; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

 

 

 

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar al setembre que es començaven a tramitar els indults als condemnats. El Suprem té des del mes de novembre passat l'informe de les presons per valorar l'indult als líders que es troben empresonats.

Fins ara, la Fiscalia del Suprem s'hi ha mostrat en contra i l'Advocacia de l'Estat no va pronunciar-se ni a favor ni en contra i va considerar que era una decisió del govern espanyol.

A mitjans d'abril, Campo va dir en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que els indults continuaven tramitant-se amb "normalitat" i que no hi havia cap "endarreriment", sinó que la durada habitual del procés se situa entre els 10 i els 14 mesos.

 

 

ARXIVAT A:
Jordi CuixartJudici procésProcés catalàÒmnium CulturalTribunal Suprem Indults
Anar al contingut