Cues per comprar armes als Estats Units, per la por i la incertesa generats pel coronavirus
Cues de clients en una botiga d'armes de Culver City, a Califòrnia (Reuters/Patrick T. Fallon)

Cues per comprar armes als Estats Units per la por i la incertesa pel coronavirus

Trump mobilitza dos bilions de dòlars per atenuar l'impacte econòmic, el pla de rescat més gran des de la Segona Guerra Mundial

RedaccióActualitzat

El coronavirus també sacseja els Estats Units i un dels efectes de la crisi sanitària no és pas la compra de paper higiènic, sinó les cues a les botigues d'armes. Els clients s'acumulen a fora i fan cua abans que obrin les portes, per la por que hi hagi inseguretat, robatoris o desordres públics arran de la pandèmia de la Covid-19.

Els contagis van pujant. Ja són 50.000 casos i 700 morts fins aquest dimarts. Augmenta, per tant, la sensació entre una part de la ciutadania que caldrà protegir-se de futures amenaces. Les autoritats locals demanen a les botigues d'armes que alenteixin el ritme, igual que la resta d'establiments que no es consideren de primera necessitat.

La incertesa de la situació creada per l'epidèmia contribueix al fenomen, habitual en aquesta mena de situacions, segons David Chipman, del Centre Jurídic Giffords, una organització que estudia la violència amb armes de foc als Estats Units. "Estem acostumats, als Estats Units, que les crisis incideixin en la venda d'armes de foc", assenyala Chipman, que hi afegeix: "Això ha passat en moments que la gent tem que li poden treure el dret de portar-les, com en temps d'eleccions, però també en resposta a desastres com huracans". I remarca:

"Es tracta d'una sobrereacció i forma part d'aquesta cultura de preparar-se per a l'apocalipsi, per a l'atac dels zombis, que està tan arrelada en la mentalitat dels nord-americans."

 

Cues per comprar armes als Estats Units per la por i la incertesa pel coronavirus
Assajant el tret en una botiga d'armes de Cheyenne, a Wyoming (Reuters/Jim Urquart)


Fins i tot el fill del president Trump es va sumar fa uns dies a recomanar el tipus d'armes que s'haurien de comprar en un moment com ara. Ho fa a través del seu compte de Twitter. Donald Trump Jr. afirma que "la ironia" fa que els seus "amics demòcrates" li preguntin quina mena d'armes han d'adquirir. I acaba dient: "No et fa falta fins que et fa falta."

 

 

Dos bilions de dòlars contra els efectes de la Covid-19

Mentrestant, l'OMS adverteix els Estats Units que es poden convertir en l'epicentre del coronavirus al món, per l'increment exponencial de contagis els últims dies. Donald Trump insisteix, però, que vol recuperar la normalitat el 12 d'abril.
 

Cues per comprar armes als Estats Units per la por i la incertesa pel coronavirus
Trump comença a assumir que el coronavirus afectarà de ple els Estats Units (Reuters/Jonathan Ernst)


De moment, els Estats Units acaben d'aprovar el pla de rescat més gran des de la Segona Guerra Mundial. El pla, destinat a atenuar l'impacte del coronavirus, ha estat possible gràcies a un pacte entre demòcrates i republicans i a un acord entre la Casa Banca i el Senat. Després de cinc dies de negociacions, s'ha arribat a un acord que preveu injectar dos bilions de dòlars a empreses i ciutadans afectats per la pandèmia.
 

Un republicà prefereix salvar l'economia del país que la seva vida

Demòcrates i republicans coincideixen ara en la necessitat de respondre de manera contundent contra la pandèmia, quan fa ben poc Trump negava la importància del virus. A les files republicanes hi ha qui pensa que cal tirar pel dret. El vicegovernador de Texas, Dan Patrick, en una intervenció al canal Fox News,  posa els criteris econòmics per sobre de la supervivència dels nord-americans. Textualment diu:

"Les persones grans preferirien morir abans que deixar que el Covid-19 enfonsi l'economia dels Estats Units."


Durant l'entrevista, Dan Patrick, de 69 anys, es va incloure entre les persones prescindibles:

"Ningú s'ha acostat a mi i m'ha dit: 'Com a ciutadà de la tercera edat, estàs disposat a arriscar la teva supervivència a canvi de mantenir l'Amèrica que tots els Estats Units estimen per als teus fills i nets?' Si aquest és el tracte, la meva resposta és que sí, que hi estic disposat. Crec que hi ha molts més avis que pensen igual que jo."


A l'estat espanyol, 9 de cada 10 morts per coronavirus té més de 70 anys.

ARXIVAT A:
Estats UnitsSalutCoronavirus Trump
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut