Manifestació als carrers de l'Havana aquest diumenge (EFE / Ernesto Mastrascusa)

Cuba permet entrar aliments i medicines sense límits després de dies de protestes

En un moment d'extrema escassetat al país, la mesura, excepcional, estarà en vigor almenys fins a finals d'any

RedaccióActualitzat

El govern de Cuba ha anunciat aquest dimecres que permetrà que les persones que arriben a l'illa portin aliments, medicaments i productes d'higiene sense cap limitació de quantitat i que, a més, aixecarà els aranzels corresponents.

La mesura entrarà en vigor dilluns que ve i es mantindrà, almenys, fins al 31 de desembre, segons ha explicat el primer ministre, Manuel Marrero, que ha defensat que el govern cubà "està viu" i "buscant solucions per al poble".

Es tracta d'una mesura excepcional aprovada d'urgència en una reunió del govern encapçalada pel president, Miguel Díaz-Canel, en què, a més de Marrero, han participat el ministre d'Economia, Alejandro Gil, i el d'Energia i Mines, Liván Arronte.

Detenció de manifestants, diumenge, davant el capitoli de l'Havana (EFE / Ernesto Mastrascusa)

La decisió del govern cubà arriba després de tres dies de protestes, les més multitudinàries de les últimes dècades, contra l'escassetat de productes bàsics i els talls d'energia; també contra la retallada de llibertats i la gestió de la pandèmia.

En aquest últim sentit, també s'ha anunciat la revisió de les centrals elèctriques del país, per augmentar "de manera considerable" la generació d'energia.

Tot i la magnitud de les protestes ciutadanes, el govern cubà nega que hi hagi cap "esclat social".

Díaz-Canel s'ha adreçat a la població per demanar "pau, harmonia i respecte", i ha dit que els manifestants detinguts "rebran l'aplicació de les lleis en la seva justa mesura".


El president cubà admet excessos policials

També s'ha referit a la repressió de les protestes per part de la policia i de ciutadans afins al règim, que ha qualificat de "legítima" per evitar una escalada de violència. Però ha reconegut que hi pot haver hagut algun cas d'excessos policials.

"Potser haurem de demanar perdó a algú a qui, enmig de la confusió, se l'ha confós i ha estat maltractat", ha assegurat Díaz-Canel.

Un carrer de l'Havana, aquest dimarts (EFE / Yander Zamora)

Ara per ara, no hi ha cap nombre oficial de detinguts, que des d'entitats de defensa dels drets humans es xifren en uns dos centenars.

Entre les persones detingudes hi ha Camila Costa, corresponsal del diari ABC.

L'organització opositora Prisoners Defenders parla de 162 "potencials desaparicions forçoses" durant les protestes contra el règim.

ARXIVAT A:
Cuba
Anar al contingut