Rabell, durant la sessió de control al govern
Rabell, durant la sessió de control al govern
Barcelona

CSQEP titlla de "racista" el manifest que diu que el català ha de ser única llengua oficial en una Catalunya independent

Puigdemont diu que el Parlament no ha d'entrar en un debat "acadèmic" i qualifica Rabell de "poc responsable"

RedaccióActualitzat

La polèmica al voltant del manifest sobre la llengua que han firmat un grup de personalitats que diuen que el català hauria de ser llengua única en una futura república catalana ha arribat al Parlament.

En la sessió de control d'aquest matí, Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha dit que és un fenomen inquietant i ha qualificat així el document:

"Posició racista i fonamentalista cultural que, d'alguna manera, és el reflex invertit de les moltes pressions que està rebent la llengua catalana per part d'aquells que la volen soscavar."

Rabell ha criticat especialment que defineixi la immigració com un "element colonitzador involuntari del franquisme" i li ha demanat al president Puigdemont quina opinió li mereix el text.

Puigdemont qualifica d'irresponsable l'acusació

Puigdemont, per la seva banda, s'ha remès al programa de govern, que preveu la cooficialitat del català i el castellà. Tot i considerar que aquest ha de ser un debat "acadèmic" i no de la cambra, el president ha insistit que "el posicionament del Parlament sobre l'oficialitat de les llengües i els drets lingüístics està perfectament definit", i hi ha una "convicció i un compromís ferm de garantir a tots els parlants del país els seus drets lingüístics".

Pel que fa a l'acusació de "racista", ha opinat que és "poc responsable" que Rabell faci servir aquest adjectiu, i ha dubtat que es pugui arribar a aquesta conclusió de la lectura del manifest.

El manifest, impulsat pel grup Koiné, el firmen més de 200 acadèmics, professors universitaris, escriptors i professionals de la llengua, i s'hi defensa que el català ha de ser l'única llengua oficial de la futura República Catalana.

Anar al contingut