Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans (Efe/David Aguilar)
Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans (Efe/David Aguilar)

Cs s'oposarà finalment als pressupostos per cessions "intolerables al nacionalisme"

Arrimadas confirma que el seu partit votarà en contra per l'acord del govern espanyol amb ERC i EH Bildu

RedaccióActualitzat

L'acord del govern espanyol amb Esquerra i EH Bildu ha portat Ciutadans a donar per acabades abans d'hora les negociacions sobre els comptes de l'Estat.

Inés Arrimadas considera que el govern espanyol ha concedit "contrapartides intolerables al nacionalisme" i que tampoc no ha accedit a complir altres "línies taronges" que exigia Ciutadans. Per això, la presidenta del partit ja ha anunciat que finalment no votaran a favor dels pressupostos com havien apuntat.

La líder de Cs ha recordat que fa mesos que ofereixen a Sánchez "una via moderada" per aprovar els pressupostos generals de l'Estat i que el partit ha ofert "un servei a Espanya" en posar en evidència que el president prefereix recórrer als vots d'Esquerra Republicana i EH Bildu malgrat ser "èticament inacceptables i aritmèticament innecessaris", ha afirmat.

"Sánchez ha preferit agafar la mà d'Otegi i Junqueras abans que la mà d'un partit moderat com Ciutadans", ha assegurat Arrimadas. "Mai més es podrà dir que l'han obligat o que no tenia cap altra opció", ha afegit. I ha lamentat que el líder del PSOE hagi "preferit que s'imposi la part radical del seu govern en comptes de la moderada".

Arrimadas atribueix al seu partit, però, haver aconseguit limitar les pujades d'impostos i fer uns pressupostos "millors o menys dolents".

Considera que negociar amb el govern ha evitat "bogeries" com que pugi l'Impost de Societat, que s'apliqui el 21% d'IVA a l'educació concertada i especial i a la sanitat privada o que no s'apugi l'IRPF a les rendes dels espanyols que no són rics.

Gabriel Rufián i Inés Arrimadas al Congrés dels Diputats, en la investidura de Pedro Sánchez (Efe/Juan Carlos Hidalgo)
Gabriel Rufián i Inés Arrimadas al Congrés dels Diputats, en la investidura de Pedro Sánchez (Efe/Juan Carlos Hidalgo)

 

Però també ha explicat que no comparteixen els pressupostos perquè no segueixen les recomanacions del Banc d'Espanya, l'Autoritat Independent de Responsabilitat (Airef) o el Fons Monetari Internacional i que no van acompanyades de "les reformes que demana Europa".

Ha lamentat que el govern espanyol no hagi atès la demanada del seu partit d'ajudes directes de fins al 75% de la facturació de l'any anterior a les empreses de menys de 50 treballadors que hagin reduït ingressos més de la meitat a causa de la pandèmia de coronavirus.

Dimarts, Ciutadans anunciava que continuaria negociant amb el govern espanyol perquè no es consumís el preacord amb Esquerra Republicana. El portaveu adjunt del partit taronja, Edmundo Bal, ja avançava que la negociació amb ells i amb els republicans era incompatible i que no hi hauria una foto final amb ERC i Cs.

La votació final dels pressupostos serà dijous de la setmana que ve. El govern de PSOE i Unides Podem tindran el suport del PNV, ERC i EH Bildu. Queda per veure què votaran Més País, Compromís, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria i Nova Canàries. S'espera que el vot d'aquestes formacions sigui afirmatiu. D'aquesta manera, els pressupostos aconseguirien més de la majoria absoluta, de 176 vots, tot i que, per ser aprovats, només necessiten una majoria simple.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut