La pornovenjança, el delicte de violència digital que no para de créixer
Madrid

CryptoWall, la principal amenaça per als internautes espanyols

Un rànquing de l'empresa Check Point el situa com la família de "malware" més perniciosa, seguida de RookieUA i Hacker Defender

RedaccióActualitzat

CryptoWall, RookieUA i Hacker Defender són les tres famílies de programari maliciós més perilloses per als internautes de l'estat, segons la classificació de l'empresa de ciberseguretat Check Point.

CryptoWall és un troià que restringeix l'accés als arxius dels ordinadors que infecta i fa xantatge als usuaris perquè paguin diners per recuperar les dades. Es propaga, principalment, amb les campanyes de "phishing", missatges fraudulents que demanen a l'usuari informació de les dades bancàries o de targetes de crèdit.

RookieUA té com a objectiu principal les dades dels comptes dels usuaris. Roba les contrasenyes i les envia a un servidor remot.

Hacker Defender s'infiltra a l'ordinador i, de manera oculta, modifica les funcions del sistema operatiu per obrir la porta a altres virus. S'escampa fàcilment perquè està disponible en línia i és fàcil d'instal·lar.

En el cas dels mòbils i tauletes, a escala mundial, el "malware" més perillós és Triada, que també oberta portes a altres virus.

La ciberdeliqüència suposa el 32% de delictes econòmics

Segons dades de l'Institut Nacional de Ciberseguretat, la ciberdelinqüència suposa el 32% del total de delictes econòmics a Espanya. Segons aquesta institució, l'any passat es van detectar més de 115.000 ciberatacs, més del doble que el 2015.

En els últims anys han augmentat un 180% els atacs cibernètics a infraestructures com ports, aeroports o estacions de trens i metro. Al darrere, a més, ja no hi ha "hackers" que busquen punts febles del sistema, sinó grups organitzats, segons la consultora Panorama Technologies.

Segons els experts, la principal amenaça són els atacs per obtenir dades i fer xantatge a l'usuari. Les pimes són les principals perjudicades.

Com a prevenció, els especialistes recorden que cal fer còpies de seguretat, tenir contrasenyes fortes i canviar-les sovint.

Anar al contingut