Primer aniversari de l'assassinat selectiu de Soleimani i Mohandes a l'Iraq
Bagdad

Crits contra els EUA a l'Iraq en el primer aniversari de l'assassinat de Soleimani

El general iranià va morir per un bombardeig selectiu dels Estats Units, que no han aconseguit desestabilitzar el règim a l'Iran

TEMA:
Iraq

Milers d'iraquians han participat en els actes commemoratius del primer aniversari de la mort del general iranià Qasem Soleimani. Va ser assassinat fa un any a prop de l'aeroport internacional de la capital iraquiana, Bagdad, en un bombardeig selectiu dels Estats Units, que l'acusaven de planejar atemptats contra diplomàtics nord-americans.

La concentració s'ha produït aquest diumenge a la icònica plaça Tahrir, al centre de Bagdad, que ha acollit els seguidors de l'agrupació armada progovernamental Multitud Popular, de la qual era el número dos Abu Mahdi al Mohandes, mort també en l'atac.

Els seguidors de Multitud Popular amb càntics contra la presència de tropes dels Estats Units (REUTERS/Thaier Al-Sudani)


Crits contra les "forces d'ocupació"

Amb banderes i pancartes, els manifestants han exigit a crits la retirada de les forces estrangeres del país i que es respecti la sobirania de l'Iraq. Fa un any, el Parlament iraquià ja va demanar al govern en una resolució que s'impulsés la sortida de les tropes estrangeres perquè es considerava que la sobirania del país havia estat "violada" amb l'assassinat de Soleimani.

Hadi al Ameri, el líder d'Al Fath —un dels blocs amb més representació al Parlament— ha afirmat que les autoritats iraquianes han de "treballar per expulsar l'ocupant nord-americà i s'ha d'aconseguir la sobirania nacional plena".

Entre càntics i des del mateix lloc de l'atemptat mortal de l'any passat, el líder de Multitud Popular, Faleh al Fayad, també ha atacat els Estats Units:

"És un honor per a nosaltres estar en el lloc on Abu Mahdi al Mohandes i Qasem Soleimani van ser assassinats pel despreciable Trump i les forces d'ocupació nord-americanes"

 

 

Dos "màrtirs" commemorats

En el centre de la plaça Tahrir, els manifestants han col·locat un gran escenari al costat del monument a la Llibertat, amb la fotografia de Soleimani i de Mohandes, considerats "màrtirs" i els herois que van liderar la derrota d'Estat Islàmic a l'Iraq el 2017, amb el suport de l'Iran.

Des de primera hora del matí s'han tancat els accessos a la zona verda del centre de Bagdad, on es troben els edificis governamentals i les ambaixades estrangeres, com la dels Estats Units, que ha estat anteriorment objectiu d'atacs amb coets.

Homenatge al general iranià Soleimani, considerat un heroi a l'Iraq (REUTERS/Thaier Al-Sudani)


Conseqüències inverses

En tot cas, l'assassinat de Soleimani no ha aconseguit desestabilitzar el règim iraquià. Tampoc ha servit per malmetre la influència iraniana al Pròxim Orient ni per reactivar una revolta interna a l'Iran. Sí que continua endavant la gradual retirada militar nord-americana del país.

Durant l'any 2020, el president Donald Trump ha ordenat reduir a gairebé la meitat la presència de les tropes nord-americanes a l'Iraq i retirar-les d'almenys 8 bases. Els contingents formen part del desplegament de la coalició internacional contra el grup terrorista Estat Islàmic, del qual en unes setmanes quedaran només 2.000 soldats nord-americans.

Un any després de l'assassinat selectiu les tropes nord-americanes a l'Iraq s'han reduït gairebé a la meitat (REUTERS/Thaier Al-Sudani)

 

 

ARXIVAT A:
Iraq Estats Units Trump Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut