Crítiques dels partits a Illa per no fer-se el test d'antígens abans del debat de TV3

TV3 va oferir poder-se fer, de forma voluntària, un test d'antígens als candidats que participaven en el debat

Actualitzat

El candidat del PSC, Salvador Illa, va ser l'únic candidat que no es va fer una prova d'antígens abans d'entrar al plató on es feia el debat electoral de TV3, un fet que ha aixecat debat a les xarxes i crítiques de gairebé tots els partits. TV3 va oferir fer-se el test a tots els candidats, de forma voluntària, per garantir-ne la seguretat.

Illa s'ha justificat aquest dimecres dient que va rebutjar fer-se la prova perquè "segueix estrictament els protocols" i en aquest cas no ho recomanaven, i "no es fan a caprici".

"Sobre els tests d'antígens, tota l'estratègia de testeig s'ha de fer d'acord amb uns protocols, no és per caprici. I jo he de ser el primer que ha de ser coherent amb allò que he estat defensant quan he estat ministre de Sanitat.

Si s'han de fer es fan, i quan me n'he hagut de fer perquè he estat contacte estret d'una persona que ha donat positiu o perquè he estat en un situació que els protocols (ho demanaven) ho he fet, però si no, no. Jo defenso seguir estrictament els protocols sanitaris i no recomanen, en aquestes condicions, fer-se una prova de PCR ni d'antígens, i per això no vaig fer-ho."

La resposta l'ha donada en una conferència telemàtica del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, on ha afegit que aquests tests "no sobren" i que se'n farà "quan toqui i no per qüestions d'imatge".

Al seu compte de Twitter, la diputada del PSC Eva Granados ha reblat que els que van accedir a fer-se el test són els que "es van saltar les indicacions del doctor Argimon":

 

Comunicat del PSC

Un comunicat del PSC sobre la polèmica posa per escrit les raons del candidat socialista a la presidència de Catalunya i exministre de Sanitat per no accedir a fer-se el test d'antígens voluntari.

"El candidat del PSC, Salvador Illa, només es fa proves PCR o d'antígens quan ho indiquen els protocols sanitaris que marca la Generalitat de Catalunya: en cas de contacte estret amb un positiu per Covid-19 i en cas de presentar símptomes. Cap d'aquests dos supòsits s'han donat en les 72 hores prèvies a l'assistència al debat organitzat ahir al vespre per Televisió de Catalunya."

El partit apel·la a l'autoritat d'Illa com a exministre de Sanitat.

"Salvador Illa va ser fins fa unes setmanes ministre de Sanitat des d'on va ser responsable d'explicar a la població que les proves diagnòstiques per detectar la Covid-19 cal fer-les seguint els protocols i l'estratègia Covid acordats al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Aquestes proves diagnòstiques han d'anar dirigides als grups de població que així ho requereixin i en el moment que es requereixi."

En el text es troba incoherent que TV3 no requerís cap prova per fer una entrevista al matí i, en canvi, la fessin al debat a la nit. Una prova que, diu, no se li ha demanat en cap altre debat de campanya que ha fet en altres mitjans de comunicació.

"El candidat socialista considera que l'assistència a un debat polític en cap cas pot suposar l'incompliment dels protocols que les autoritats sanitàries exigeixen a la resta de la població. És per això que l'actitud de Salvador Illa ha estat en tot moment la d'actuar tal com es demana que actuï la resta de la ciutadania."

Al programa "Els matins" de TV3, l'entrevista es feia només amb el candidat i Lídia Heredia, la presentadora, al plató, amb les distàncies i les mesures exigides, durant la mitja hora aproximada que va durar l'entrevista.


El govern espanyol defensa Illa

Preguntat per la polèmica en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, el ministre Miquel Iceta ha defensat la decisió d'Illa. Assegura que ha actuat aplicant els criteris sanitaris: "Els tests es fan quan hi ha contacte amb un positiu o hi ha presència de símptomes." Iceta puntualitza que en el debat no es donava cap dels dos supòsits.


Les crítiques dels partits

La candidata de Junts, Laura Borràs, s'ha mostrat sorpresa:

"Perdó? Això a què ve? Hi ha un Comitè de Salut que fa una recomanació i tots els candidats vam seguir aquesta recomanació. Ho vam fer per la seguretat de tothom. La pròpia i la col·lectiva; per tant, aquest protocol que ell coneix ja explicarà quin és."


La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qualificat Illa "d'irresponsable":

"Quina és aquesta exemplaritat que el que era fins fa quatre dies ministre es negui a fer-se una prova Covid? Quina mena de president de la Generalitat volem? Una persona responsable o una persona que, a més de la incompetència en la gestió, ha demostrat irresponsabilitat?


Pere Aragonès, candidat d'ERC, acusa Illa de córrer "riscos innecessaris":

"Jo no sé si hi ha alguna cosa a amagar però crec que això no pot passar, perquè tots vam anar al debat pensant que Salvador Illa també s'havia fet el test. Després ens hem adonat que no. És evident que aquesta pandèmia ens ha ensenyat que no es poden assumir més riscos dels necessaris."


Alejandro Fernández del PP, apel·la a "l'exemplaritat del polítics":

"La nostra responsabilitat és l'exemplaritat com a polítics i has de ser més responsable encara quan estàs traslladant un missatge a la ciutadania, i més si has estat ministre de Sanitat. Per mi, el senyor Illa amb aquesta decisió va ser irresponsable."


La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ha acusat l'exministre de passar "línies vermelles":

"Tots els participants menys ell ens vam fer un PCR per garantir que no teníem la Covid i per tant ho trobo d'un nivell d'electoralisme que passa les línies vermelles."


Des de la CUP, la candidata Dolors Sabater ho qualifica de "deplorable":

"Sincerament, penso que és una actitud deplorable i que parla del que és i de la seva irresponsabilitat, i de no estar a l'altura per assumir el càrrec per al qual es presenta."

Des d'En Comú Podem, Jéssica Albiach defensa el test als candidats abans del debat per "exemplaritat" però demana "no donar-li més transcendència".

 

No obligatori, però per seguretat

El director de TV3 i moderador del debat a la televisió pública, Vicent Sanchis, ha explicat al programa "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio que es va oferir als candidats fer-se la prova d'antígens perquè "consideràvem que com més gent tingués la prova, més segur seria l'espai". També ha remarcat que la prova no era obligatòria: "L'única obligació era que entressin sense febre."

Sobre per què al programa "Els matins" de TV3 no es va oferir al candidat socialista fer-se la mateixa prova, Sanchis ha defensat que "en aquest plató hi ha 2 o 3 persones i és un plató molt gran i es guarden les distàncies". Ha afegit que "el debat també era en un plató molt gran, però hi havia 10 persones sense mascareta".

Referint-se a Salvador Illa, Sanchis ha conclòs que "si ell considerava que no calia (fer-se la prova d'antígens), perquè allà es contemplaven les mesures de seguretat necessàries, doncs, millor. Vol dir que nosaltres, des de TV3, treballem perquè les mesures de prevenció i seguretat siguin màximes." I ha afirmat que "no s'acaba el món perquè Illa no es fes el test, però jo no ho veig igual que ell".

Aquí pots escoltar l'entrevista sencera a Vicent Sanchis al programa "Catalunya migdia":

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Salvador IllaPSCCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut