Crítiques al vídeo amb dos rivals a la batalla de l'Ebre pels 40 anys de la Constitució

Actualitzat

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha criticat el vídeo difós pel govern espanyol per commemorar els 40 anys de la Constitució.

S'hi veu dos homes grans, de cent anys, que es van enfrontar a la batalla de l'Ebre durant la Guerra Civil, en què van morir 17.000 persones, i que xerren de manera amistosa.

Iglesias l'ha qualificat de "desafortunat":

"Equiparar els defensors de la democràcia amb els del feixisme no ajuda  la memòria històrica."

Segons l'executiu de Sánchez, és una defensa de la concòrdia que va arribar amb la Constitució. Iglesias ha lamentat que s'equipari els defensors de la democràcia amb els defensors del feixisme.

"És inimaginable a Alemanya un vídeo de dos avis, un en un camp de concentració i amb vestit de ratlles i l'altre amb un de les SS. Tampoc seria imaginable un vídeo de dos avis italians, un oficial de Mussolini i l'altre dels grups d'acció partisana. Ni a Europa un entre col·laboracionistes de Vichy i un altre a les ordres de De Gaulle."

 

 

L'espot, en què la veu en off assegura que "per sort, fa 40 anys vam aprendre a parlar entre nosaltres", ha estat criticat per Iglesias després d'haver estat reunit durant dues hores i mitja a la Moncloa amb Pedro Sánchez. Ha estat una trobada, segons ha explicat, profitosa, en què han arribat a acords en matèria de fiscalitat, educació i memòria històrica.

Aquesta negociació encarrila el suport de Podem als pressupostos generals de l'Estat.

Esquerra Unida de suma a les crítiques

Podem no és l'únic partit que ha criticat el vídeo del govern espanyol. "Equidistant" és el qualificatiu que ha fet servir la responsable de Memòria Històrica d'IU per valorar-lo. Esther López Barceló considera que les víctimes del franquisme "es mereixen un respecte que no està a l'abast de la sensibilitat" de Pedro Sánchez.

També ha assegurat que els dos avis que surten al vídeo no tenen cap culpa de la "intolerable manipulació que es fa de la seva imatge per justificar una inadmissible equidistància en la qual aquest govern es troba molt còmode".

ARXIVAT A:
Memòria històrica FranquismeConstitució espanyola
Anar al contingut