Alovera Beach: el projecte de platja artificial a 50 quilòmetres de Madrid
Imatge promocional del projecte de platja artificial Alovera Beach de Guadalajara

Crítiques al projecte d'una platja artificial de 40.000 metres quadrats prop de Madrid

Podria estar en funcionament l'any que ve, però l'acusen de ser un projecte poc sostenible i que busca rendibilitzar una urbanització aturada el 2007

Un gran projecte de platja artificial a la província de Guadalajara es convertirà en realitat l'any que ve si, com està previst, l'Ajuntament del poble d'Alovera hi dona el vistiplau els pròxims dies.

El projecte es diu Alovera Beach, i des de fa anys es publicita com la platja artificial més gran d'Europa, amb un llac de 25.000 metres quadrats i 15.000 de sorra i serveis.


Vol ser la platja de Madrid

Està estratègicament situat als afores de Guadalajara capital i a 50 quilòmetres de Madrid, d'on els promotors esperen que vinguin la majoria de clients, entre 250.000 i 400.000 l'any.

El projecte el promou el grup immobiliari Rayet, que ha demanat a l'Ajuntament d'Alovera la cessió d'una parcel·la municipal de 100.000 metres quadrats per instal·lar-hi la platja artificial.

Asseguren que s'hi gastaran 15 milions d'euros i que els visitants s'hi podran banyar, baixar per dos grans tobogans, navegar pel llac i també aprendre'n en una escola d'esports nàutics.

Ppgstudios Alovera Beach from PPGStudios on Vimeo.


Prometen poc ús d'aigua i baix consum energètic

També que el llac funcionarà amb tecnologies noves que mantenen l'aigua neta sense pràcticament despesa energètica, i que gastarà tres vegades menys aigua que una zona verda.

Aquestes tecnologies les aportarà la multinacional Crystal Lagoons, fundada per l'empresari xilè Fernando Fischmann, que assegura que té desenes de projectes similars arreu del món.

Per aprovar el projecte el govern municipal d'Alovera, de la llista Alternativa Alovera, compta amb el suport dels regidors del PP, Cs i Vox, 10 vots en total.


"Tots els filtres de sostenibilitat"

El govern d'Alovera ha explicat al digital El Español que el projecte "ha passat tots els filtres de sostenibilitat de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa":

"El funcionament d'Alovera Beach no serà gaire diferent al d'una piscina coberta, tret que oferirà activitats d'oci aquàtic durant tot l'any."

També ha assegurat que el consum d'aigua serà similar "al d'un centenar de veïns".


El problema de l'aigua

En canvi, els 6 regidors del PSOE i d'Unides Podem s'oposen al projecte, perquè consideren que l'ús de l'aigua sí que serà problemàtic.

A finals de febrer, quan el ple municipal va aprovar el plec de condicions del projecte, Unides Podem ja van queixar-se que s'hi destini aigua, quan hi ha poblacions de Guadalajara que a l'estiu l'han de rebre amb camions cisterna:


Els acusen de voler rendibilitzar un projecte urbanístic antic

L'oposició més radical l'està duent a terme Ecologistes en Acció de Guadalajara, que ha presentat recursos a l'Ajuntament i també a la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consideren que és una operació per revaloritzar els terrenys del costat, on estava previst construir-hi 4.000 habitatges, construcció que va quedar aturada el 2007.

De fet, aquest era un projecte de la constructora Quabit, el president de la qual, Félix Abánades, també és ara president del grup Rayet, el promotor d'Alovera Beach.

Segons l'acusació d'Ecologistes en Acció, doncs, la platja artificial buscaria rendibilitzar aquesta urbanització, que va quedar frustrada amb l'esclat de la bombolla immobiliària.

Els opositors a la platja artificial denuncien que, malgrat el que diguin els promotors, caldrà molta aigua per omplir-la, i també que si té èxit la urbanització de 4.000 habitatges, aquests encara gastaran molta més aigua per omplir piscines i regar gespes:

 

 

ARXIVAT A:
Sostenibilitat
Anar al contingut