Crítiques en les ofrenes a Macià al discurs "buit" i "insensible" de Felip VI

Un any més, les reaccions al discurs del rei marquen l'homenatge de partits, institucions i entitats al president Macià, mort el dia de Nadal de fa 87 anys

RedaccióActualitzat

Un Nadal més, partits polítics i entitats s'han adreçat al cementiri de Montjuïc per fer l'ofrena a la tomba de Francesc Macià, que va morir un dia com avui de fa 87 anys. La crítica al discurs del rei ha centrat la majoria dels parlaments dels partits polítics, que han carregat contra ell pel que qualifiquen de poca sensibilitat i per no haver-se desmarcat de la corrupció que afecta la monarquia borbònica.

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha volgut contraposar la figura del rei amb la del president Macià:

"Ahir vam escoltar el rei d'Espanya parlant d'èpica i avui estem aquí homenatjant el president Macià. La comparació de les dues figures ens mostra fins a quin punt és important aquest homenatge i ens porta a la disjuntiva en la qual es troba Catalunya: o monarquia espanyola o república catalana."

L'ofrena del Govern a la tomba de Francesc Macià amb Pere Aragonès, Quim Torra i Meritxell Budó
L'ofrena del govern a la tomba de Francesc Macià amb Pere Aragonès, Quim Torra i Meritxell Budó (EFE/Marta Pérez)

Un contrast que també ha volgut subratllar el vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès, que ha qualificat el discurs del monarca de buit.

"La figura de Macià contrasta amb el discurs d'un monarca que no es va desmarcar de la corrupció que ataca la monarquia borbònica [...] Un discurs buit. L'únic discurs que ens pot interessar de Felip és un que anunciï la fi de la monarquia."

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, també ha fet crítica del discurs institucional del monarca i ha recalcat que el rei, a Catalunya, ha perdut tota autoritat moral, especialment després del referèndum de l'1 d'octubre.

"Una monarquia que s'ha d'amagar, que ha de dir d'amagat que ve a Barcelona. Que no és benvinguda al nostre país, que s'ha d'amagar perquè va avalar amb el discurs del 3-0 els cops de porra contra la ciutadania en els col·legis electorals [...] La decadència de la monarquia significa la decadència del règim del 78, que volem superar."

El president del Parlament, Roger Torrent, carrega contra el rei en el seu discurs
El president del Parlament, Roger Torrent, carrega contra el rei en el seu discurs (ACN/Nia Escolà)


Crítiques al rei i discursos en clau electoral

Els partits independentistes presents a l'ofrena també han apostat en el seu discurs per deslegitimar el discurs del rei i han llançat missatges en clau electoral.

Esquerra Republicana ha posat en valor, un any més, el llegat del president que va restaurar la Generalitat el 1931, un referent per encarar una futura república catalana. Laura Vilagrà, número 2 d'ERC, ha dit que "Macià significa lideratge, negociació i diàleg", unes paraules que es contraposen a les del monarca, que "signifiquen compromís amb la repressió".

De la seva banda, Junts per Catalunya també ha trobat a faltar referències de Felip VI als militars colpistes pel seu manifest recent i veu l'únic camí possible el de l'alliberament nacional. Laura Borràs ha remarcat que el discurs és una mostra més de la necessitat de república:

"Un discurs per tant que confirma el que nosaltres hem dit sempre, que els catalans no tenim rei i que aquest rei no ens pot representar."

Àngels Chacón, del PDeCAT, també ha carregat contra el rei i ha afegit que la "crisi sanitària que està patint la ciutadania" va de la mà d'una "crisi de la democràcia que viu l'estat espanyol".

El Partit Nacionalista, amb Marta Pascal al capdavant, ha demanat al monarca una rectificació "per la seva insensibilitat i per la poca capacitat de tenir empatia amb la gent que ho està passant malament". També ha reivindicat, en clau electoral, que el seu partit és l'alternativa que mereix Catalunya.

Toni Castellà ha parlat en representació dels Demòcrates de Catalunya i, en el seu parlament, ha remarcat el compromís del seu partit amb el referèndum de l'1 d'octubre i ha afegit que "l'única estratègia realista és la via unilateral".

Per part de l'Ajuntament de Barcelona han fet l'ofrena el tinent d'alcalde Albert Batlle, acompanyat per la portaveu del grup municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, i el d'Esquerra Republicana, Ernest Maragall.

També s'han acostat a la tomba de Macià els representats d'Òmnium Cultural i de l'ANC. Marcel Mauri, president d'Òmnium,  ha aprofitat per demanar l'amnistia dels presos i exiliats:

"El govern espanyol segueix sense voler dialogar ni afrontar aquest conflicte amb un cap d'estat, Felip VI, no només tacat per la corrupció sinó també insensible al patiment, a la repressió, i més en uns moments com aquests tan durs de crisi social, sanitària i democràtica. Per això reivindiquem l'amnistia com l'única via possible per resoldre el conflicte polític."

Francesc Mauri, president d'Òmnium Cultural, demana l'amnisita dels presos en el seu parlament
Francesc Mauri, president d'Òmnium Cultural, demana l'amnistia dels presos en el seu parlament (ACN/Nia Escolà)


Un homenatge marcat pel coronavirus

Aquest any, a l'homenatge, per complir amb les mesures sanitàries establertes per la Covid-19, les concentracions han estat més reduïdes. De fet, el vicepresident i president en funcions, Pere Aragonès, ha aprofitat l'ocasió per demanar a la ciutadania que aquest Nadal compleixi les recomanacions establertes i que redueixi les interaccions social per evitar que la corba de casos continuï augmentant. Al seu torn, Roger Torrent ha posat sobre la taula que l'arribada de les vacunes és una notícia esperançadora per a l'any que arriba.

ARXIVAT A:
NadalQuim TorraRoger TorrentPere AragonèsLaura BorràsÀngels ChacónÒmnium Cultural
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut