Torra durant el ple del Parlament d'aquest dimecres (ACN / Bernat Vilaró)
Torra durant el ple del Parlament d'aquest dimecres (ACN / Bernat Vilaró)

Crítiques a Torra per recomanar un expert en desobediència que demana "polaritzar més"

Ciutadans demana que el president de la Generalitat comparegui al Parlament perquè creu que encoratja "la via violenta"

Actualitzat

Polèmica per una piulada de Quim Torra demanant a l'independentisme "escoltar atentament" les reflexions de Paul Engler, coautor del llibre "Manual de Desobediència Civil".

Torra ha tuitejat aquest dijous una entrevista a Paul Engler publicada a Vilaweb en què l'autor, expert en desobediència civil i activista pels drets civils, aconsella a l'independentisme "polaritzar molt més, pressionar molt més i acceptar alts nivells de sacrificis i alteració" si vol guanyar.

 

 

En l'entrevista, Engler considera que tots els moviments socials s'han d'involucrar en la polarització i han d'actuar "perquè la gent que és neutral passi a ser passivament favorable i després activament favorable":

"(...) serà una lluita llarga i esgotadora. Si els catalans voleu guanyar, heu de polaritzar molt més. Pressionar molt més. I acceptar alts nivells de sacrificis i alteració. Si voleu guanyar, és inevitable. I una altra cosa: la meva predicció és que hi haurà més repressió. Hi haurà una por creixent i dins el moviment hi haurà el debat de si fer créixer la tensió o no, perquè la repressió hi serà. I molts líders polítics, sobretot els més establerts, intentaran rebaixar la tensió, tindran por. Els dirigents són els que hi tenen més a perdre. Si és la base la que lidera és més fàcil superar la por."

 

"Manual de desobediència civil", escrit pels germans Paul i Mark Engler, repassa diverses onades de protesta com la lluita contra l'emergència climàtica, les Primaveres Àrabs, Occupy Wall Street o el moviment #BlackLivesMatter.

Des que es va posar a la venda la traducció catalana, el llibre ha entrat en el rànquing de llibres de no-ficció més venuts i Engler l'ha presentat al "Preguntes Freqüents", "El Matí de Catalunya Ràdio" o el "Més 324":

 

 

Engler és director del Center for the Working Poor i, durant més de deu anys, ha treballat com a organitzador de projectes de defensa dels drets dels migrants, la justícia global i els moviments obrers.

 

Ciutadans vol que Torra comparegui al Parlament

La líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, assenyala que, amb aquest tuit, Torra ha tornat a demostrar que és un "autèntic irresponsable".

 

 

També des de Ciutadans, el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, critica alguns fragments de l'entrevista i ho relaciona amb les apel·lacions a la "via eslovena" que Torra va fer el desembre de l'any passat en la presentació del Consell per la República a Brussel·les:

 

 

Ciutadans ha demanat que el president de la Generalitat comparegui al Parlament per explicar què ha volgut dir.

En la petició registrada a la cambra, el partit taronja acusa Torra de defensar "estratègies de ruptura de la convivència pacífica civil entre ciutadans com a via violenta de persecució de la separació unilateral forçada" de Catalunya i la resta d'Espanya.

 

ARXIVAT A:
Quim TorraTwitterProcés catalàCs
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut