Crítiques a l'estratègia dels Mossos per dissoldre la manifestació de Barcelona
Els Mossos davant dels manifestants, aquest dissabte al carrer Gran de Gràcia de Barcelona (Reuters/Nacho Doce)

Crítiques a l'estratègia dels Mossos per dissoldre la manifestació de Barcelona

El centre Irídia qualifica de "càrrega de càstig" l'encapsulament dels manifestants al carrer Gran de Gràcia

RedaccióActualitzat

L'estratègia que han fet servir els Mossos d'Esquadra aquest dissabte a Barcelona per controlar i dissoldre la manifestació en protesta per l'empresonament de Pablo Hasél ha estat molt criticada.

Ha passat a dos quarts de nou del vespre, quan els manifestants que quedaven han estat envoltats pels mossos al carrer Gran de Gràcia i els han dissolt a cops de porra.

 

El cos dels Mossos d'Esquadra ha confirmat que el major, Josep Lluís Trapero, va seguir el dispositiu preparat per a la cinquena jornada de protestes per l'empresonament de Pablo Hasél des del Centre de Comandament i també a peu de carrer, des de l'interior d'una furgoneta policial.

 

"Una càrrega de càstig"

Les queixes més dures les ha expressat el centre Irídia de drets humans, que a Twitter ha afirmat que ha estat "una càrrega de càstig" que "no pot quedar impune":


La portaveu d'aquest centre, Anaïs Franquesa, ha afirmat al programa "Preguntes freqüents", "FAQS", de TV3, que els mossos no han deixat "una sortida segura", i que els agents han pegat alguns manifestants al cap amb les porres:

 

La "fúria" dels mossos

El professor de Filosofia de la UdG Xavier Antich, que era a la manifestació, ha afirmat que els mossos han actuat amb "fúria", en una actitud "més pròpia d'un estat policial que d'una democràcia":


Destrosses al Palau de la Música i al passeig de Gràcia

La manifestació en protesta per l'empresonament de Pablo Hasél, aquest dissabte a Barcelona (Reuters)
 

La manifestació havia arrencat a les 19.00 a la plaça Universitat i ha anat fins a la plaça Catalunya i la plaça Urquinaona, on han començat els incidents.

Un dels punts dels incidents ha estat el Palau de la Música Catalana, on algunes persones han llançat pedres i objectes contra els vidres de portes i finestres, i han trencat alguns vitralls de valor.

El gruix de manifestants ha pujat pel passeig de Gràcia, on algunes persones que els seguien s'han dedicat a fer destrosses en algunes botigues i a saquejar-les.

Els mossos han detingut una trentena de persones a Barcelona, algunes de les quals acusades d'haver provocat les destrosses.

Corredisses al costat d'aparadors trencats, aquest dissabte durant la manifestació a Barcelona (Reuters)

"Espavilats" a les manifestacions

També en declaracions al programa "FAQS", Nacho Álvarez, representant del Sindicat de Mossos, ha admès que hi ha "espavilats" que aprofiten les manifestacions per fer destrosses:

"Quan hi ha grans acumulacions de gent, com poden ser manifestacions o concentracions, sempre hi ha espavilats, i en aquest cas són violents que assalten les botigues, que cremen contenidors, que cremen vehicles."


Manifestants concentrats al carrer Gran de Gràcia, aquest dissabte a Barcelona (Reuters)

Reunió d'aquest diumenge

Tot plegat, ha estat la cinquena nit consecutiva amb manifestacions que acaben amb destrosses i barricades cremant, i enmig d'un intens debat sobre el paper dels Mossos.

Debat que ha pujat de to aquest mateix dissabte, quan tots els sindicats dels Mossos han reclamat una reunió amb el conseller d'Interior perquè "estan al límit".

El conseller, Miquel Sàmper, ha accedit a fer la reunió aquest mateix diumenge, tal com li demanaven els sindicats en el comunicat conjunt d'aquest dissabte.

Sàmper, entrevistat també al programa "FAQS", va assegurar que té la intenció d'aprofitar la reunió per "donar ànims" al cos:


"Intent legítim de dispersió"

Aquest diumenge al matí, abans de la reunió, Sàmper ha afirmat que l'actuació dels Mossos al carrer Gran de Gràcia ha estat reglamentària, tot i que ha admès que "dona mala imatge".

Entrevistat al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, el conseller ha dit que van fer pujar els manifestants pel carrer "en un intent legítim de dispersió", i que sí que tenien sortida:

"Hi ha un carrer que crec que és a la dreta però opten per parar-se. Es produeix un minut, segons em diuen, això s'ha de confirmar, un minut d'aquest ús de defenses. I quan acaba aquest minut sí que agafen aquest carrer de sortida."

Sàmper ha assegurat que el SEM no ha notificat que hi hagi hagut cap lesionat per aquesta acció.

La revisió "urgent" del model d'ordre públic

El conseller d'Interior ha rebut moltes crítiques aquesta setmana per haver demanat al Parlament de fer una revisió "urgent" del model d'ordre públic dels Mossos.

Ho va demanar després que una manifestant perdés un ull per un projectil de foam disparat per un mosso.

Tot plegat en plenes negociacions per formar govern després del 14F, en què s'ha posat sobre la taula el model policial que han de tenir els Mossos.

 

Un jove encaputxat intenta agredir dos agents antidisturbis dels Mossos, aquest dissabte a Barcelona (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Pablo HasélMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut