Màquina expenedora de bales al costat de la caixa d'un supermercat dels EUA
Per ara, hi ha sis màquines instal·lades als EUA (American Round)

Crítiques a les màquines expenedores de bales en súpers dels EUA: "No on compres llet als fills"

Entitats que defensen el control d'armes als Estats Units es posen les mans al cap: "No cal que normalitzem encara més la venda i la promoció d'aquests productes"

RedaccióActualitzat

Entre prestatges de llaunes o paquets de paper de cuina, capsetes de bales per a rifles, pistoles o escopetes. Passa en sis grans supermercats dels estats nord-americans d'Alabama, Oklahoma i Texas. Hi han instal·lat màquines expenedores de munició

L'empresa que les comercialitza, American Rounds, presumeix que en un minut i mig pots tenir les bales que necessitis i són tan fàcils de fer servir com una tauleta, mentre que entitats que defensen el control d'armes als Estats Units es posen les mans al cap. 

"En un país on les armes són la principal causa de mort per a infants, no cal que normalitzem encara més la venda i la promoció d'aquests productes", assegura Nick Suplina, vicepresidenta de l'organització Everytown for Gun Safety --"cada població per la seguretat de les armes"--, a l'agència Associated Press.

La llei federal nord-americana limita l'edat per comprar munició a un mínim de 18 anys, en cas que sigui per a escopetes i rifles; i a un mínim de 21 anys, si es tracta de munició per a pistoles.  

Segons els responsables de les noves màquines expenedores, aquestes verifiquen l'edat dels compradors. La màquina exigeix als clients que escanegin el seu carnet de conduir per validar que tenen 21 anys o més. Un sistema de reconeixement facial verifica que la persona del document i la que compra són la mateixa.

En aquest vídeo mostren el funcionament de les màquines:

Per Nick Suplina, aquest sistema de verificació de l'edat tampoc justifica la instal·lació d'aquestes màquines en supermercats: "Les innovacions que fan que les vendes de munició siguin més segures mitjançant el reconeixement facial, la verificació d'edat i el seguiment de les vendes en sèrie són mesures de seguretat prometedores que formen part de les botigues d'armes, no del lloc on compreu la llet dels vostres fills".

Des que van començar el negoci, ara fa un any, American Round ha instal·lat una màquina a Alabama, quatre a Oklahoma i una altra a Texas, i preveuen muntar-ne una altra a Texas i una a Colorado en les pròximes setmanes.

Això en un país en què, segons el recompte d'Associated Press, hi ha hagut 15 assassinats massius amb arma de foc la primera meitat del 2024. 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut