La nova figura dels gestors Covid són el nexe entre Atenció Primària i escoles (ACN/Oriol Bosch)

Critiquen que la persona de referència a l'escola per la Covid no sigui sanitari

Salut creu que els administratius són més "polivalents", integrats a l'equip d'assistència primària i poden traslladar cada cas al professional més idoni

RedaccióActualitzat

Associacions i sindicats d'infermeria de Catalunya critiquen que es destini personal administratiu per fer de gestors Covid, la figura que ha de servir de nexe entre l'Atenció Primària i les escoles.

El col·lectiu defensa que han de ser els professionals de la salut els qui facin la tasca d'assessorament a docents, alumnes i famílies, així com la detecció i seguiment de casos. Jessica Morillas, presidenta del sindicat Infermeres de Catalunya.

"Tenen una funció administrativa que pot ser fer estudis de contactes, agenda... una feina totalment administrativa que no és la part sanitària. Creiem que ara mateix el que es necessita és més personal sanitari per poder donar resposta a la ciutadania."

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, AIFICC, defensa en un comunicat la dotació de més recursos per al programa Salut i Escola.

"Ara és el moment d'enfortir la figura de la infermera de l'atenció primària del programa Salut i Escola, dotant els CAP dels recursos necessaris per donar la millor atenció possible a la comunitat educativa."

Paral·lelament, demanen un replantejament del pla pressupostari per a l'Atenció Primària. Denuncien que 300 milions d'euros fins al 2022 és insuficient, i que incorporar 220 infermers i infermeres representa només mig professional per centre.

Salut opta per personal administratiu de l'assistència primària per gestionar els dubtes i problemes que es plantegin a les escoles (CCMA)

El director estratègic d'Atenció Primària del Departament de Salut, Rafa Ruíz, ha dit a "Els matins" de TV3 que han buscat un perfil polivalent integrat a l'equip d'Atenció Primària que pugui solucionar dubtes i problemes i traslladar-los a altres professionals d'infermeria o metges.

"Una infermera d'Atenció Primària pot donar molta informació però no tota, i caldrà la intervenció d'un metge, o caldrà solucionar un procés administratiu, i serà el gestor que ho faci o busqui el professional més idoni."

Ruiz també ha admès que actualment no hi ha atur entre els metges i hi ha poc personal d'infermeria disponible. Per tant, esperen els nous llicenciats per contractar-los i incorporar-los i al sistema públic d'atenció primària.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEducació
Anar al contingut