Critiquen Norman Foster per fer un aeroport després de signar un manifest climàtic
L'arquitecte Norman Foster, el 2017 a Madrid en la presentació d'una exposició (Europa Press)

Critiquen Norman Foster per fer un aeroport després de signar un manifest climàtic

És un projecte de turisme de luxe a l'Aràbia Saudita, i el manifest se suposa que compromet els signants a "un canvi de paradigma en el nostre comportament"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El despatx liderat per l'arquitecte britànic Norman Foster, Foster and Partners, va signar l'any passat un manifest professional que defensa "un canvi de paradigma en el nostre comportament".

Els signants d'aquest manifest, anomenat "Els arquitectes britànics declarem l'emergència climàtica i de la biodiversitat", admeten que fins ara els ha faltat "voluntat col·lectiva" per fer aquest canvi.

Dos aeroports a l'Aràbia Saudita

Ara la Xarxa d'Arquitectes per l'Acció Climàtica, ACAN en anglès, ha criticat Foster per haver acceptat l'encàrrec del projecte d'aeroport d'una destinació de turisme de luxe a l'Aràbia Saudita.

 

Imatge promocional del projecte Amaala, a l'Aràbia Saudita

Es preveu que aquest aeroport, a Amaala, a la costa del mar Roig, entri en funcionament el 2023 i hi passin un milió de passatgers cada any.

L'any passat el despatx de Foster ja va guanyar el concurs per construir un altre aeroport a l'Aràbia Saudita pròxim a Amaala, en una altra destinació de vacances anomenat precisament Red Sea, Mar Roig.

És "signant fundador"

En el manifest, en el qual Foster apareix com a "signant fundador", els arquitectes es comprometen a "crear una arquitectura i un urbanisme que tingui un impacte més positiu en el món que ens envolta":

"Avaluar tots els projectes nous amb l'aspiració de contribuir positivament a mitigar l'emergència climàtica i animar els nostres clients a adoptar aquest enfocament."


Foster no respon a activistes

Segons ha informat el diari britànic The Guardian, ACAN ha demanat explicacions a Foster, perquè considera que està vulnerant l'esperit del manifest.

Aquest diari afirma que ha preguntat al despatx de Foster per aquest assumpte, i que la resposta ha estat que "no respondrà a les crítiques fetes contra ell per activistes".

Segons la revista Architects Journal, el manifest l'ha signat el 75% del sector. Aquesta revista també destaca que Foster and Partners és el despatx britànic amb més projectes i facturació, al Regne Unit i arreu del món.

Imatge promocional del projecte Red Sea, a l'Aràbia Saudita
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut