Madrid

Cifuentes renuncia al suposat màster, critica la universitat i diu que no dimitirà

La renúncia arriba després que la Universitat va assegurar que, si es confirmava el frau, demanaria al Ministeri d'Educació que li retiressin el títol

Actualitzat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha renunciat al polèmic màster de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid en una carta enviada al rector, Javier Ramos.

"En cap moment vaig pretendre treure profit d'aquest màster aleshores, ni pretenc treure'n en el present ni el futur, per això comunico formalment la meva decisió de renunciar a la utilització del títol expedit per la Universitat Rey Juan Carlos sol·licitant que aquesta renúncia sigui considerada amb caràcter immediat, als efectes oportuns."

 

Cifuentes: "No m'he plantejat dimitir"

En una roda de premsa al migdia després de la reunió del consell de govern, ha confirmat la seva renúncia al suposat màster i ha assegurat que no s'ha plantejat dimitir. Una renúncia, ha dit, que no és un desafiament a ningú i que ha estat una decisió "absolutament personal".

"No m'he plantejat dimitir perquè no hi ha motius objectius per fer-ho, més enllà d'interessos polítics. No s'ha incomplert cap acord d'investidura. No sóc investigada ni he comès cap irregularitat. Serà la justícia qui ho determinarà".

 

 

Disposada a fer el que li mani el PP

Cifuentes ho atribueix tot a interessos polítics i ha afirmat que compta amb el suport del seu partit i del president, però s'ha mostrat disposada a fer el que digui el Partit Popular.

"Per suposat el tinc, indubtablement. I sempre, sempre, estaré amb el que digui el meu partit".

Sobre la moció de censura, diu que no és la primera vegada però ara hi ha la incògnita sobre què farà Ciutadans, que és qui haurà de donar explicacions.

 

Demana disculpes per si algú s'ha sentit perjudicat

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha insistit a recordar la carta de renúncia i ha reiterat que no ha comès mai cap il·legalitat ni ha tingut cap avantatge i ha demanat disculpes per si algú s'ha sentit perjudicat.

"A la vista del que està passant, si em vaig equivocar, i en aquell moment hauria d'haver rebutjat les facilitats que em va oferir la universitat, demano disculpes a qualsevol que hagi pogut sentir-se perjudicat."

 

La renúncia l'ha fet pública a través de Twitter després que OK Diario ha avançat la carta.

 

Cifuentes insinua en la seva missiva que el rector de la universitat, Javier Ramos, li va posar una trampa enviant-li una carta que no havia demanat.

"En l'àmbit d'aquestes presumptes irregularitats administratives, té una especial rellevància l'acta del treball del final de màster, que, com saps, ens va enviar directament la Secretaria del Rector el passat 21 de març a les 17.36, i un quart d'hora més tard vas donar instruccions per obrir una informació reservada, en haver-hi dubtes sobre el seu contingut."

En qualsevol cas, Cifuentes assegura que té el títol oficial i va complir amb tot el que li va demanar la universitat i amb la llei i insisteix que res del que ha fet ha estat il·legal.

"Tots i cada un d'aquests documents els han expedit les autoritats acadèmiques competents i acrediten dues coses: en primer lloc, que jo no he comès cap il·legalitat, i, en segon lloc, que he complert els requisits que la Universitat em va imposar per aconseguir el títol."

 

"Diverses irregularitats administratives, totalment alienes a mi"

I afegeix que si hi ha hagut "irregularitats" han estat de tipus administratiu del centre:

"Segons es desprèn de la informació reservada oberta per la universitat, l'obtenció del màster s'ha vist afectada, sembla, per diverses irregularitats administratives, totalment alienes a mi, però que l'han qüestionat."

Després de demanar que espera que es resolgui sobre la polèmica documentació filtrada, assegura que no sap l'origen de les actes ni el document de les convalidacions. La presidenta de Madrid, però, diu que és "la primera interessada a aclarir qualsevol tipus d'anomalia" sobre l'obtenció del màster, i en aquest sentit recorda que ha demanat diverses diligències en la querella interposada als jutjats.

"Tinc plena confiança que la justícia aclarirà la totalitat dels aspectes relacionats amb els processos acadèmics i administratius que se segueixen a la Universitat Rey Juan Carlos per fer els cursos de postgrau, tant el meu com el de la resta d'alumnes."

També denuncia la vulneració de la llei de dades, que espera que la justícia resolgui:

"Espero també que la Justícia pugui determinar les responsabilitats corresponents davant una preocupant vulneració de la llei de protecció de dades a la Universitat que dirigeixes, que no només ha pogut facilitar l'accés i divulgació de dades personals, sinó també la seva manipulació."

Cifuentes explica que un cop estava cursant el màster, la van nomenar delegada del govern a Madrid i la Universitat li va posar unes condicions més flexibles a l'hora de fer el curs i amb la seva assistència a classe per poder seguir cursant-lo i compaginar-lo amb el seu càrrec:

"Em vaig incorporar al màster, perquè inicialment estava en condicions de cursar-lo amb plena dedicació, circumstància que es va veure alterada pel meu nomenament com a delegada del govern a Madrid. Vaig poder continuar perquè la universitat va facilitar que seguís  els meus estudis amb unes condicions fexibles per a una persona que, com jo, a partir de determinat moment tenia obligacions que m'impedien seguir el mateix règim acadèmic que la resta d'alumnes (...). Només dic que els criteris que em van aplicar els vaig complir."

La presidenta madrilenya assegura que no entén que hagi comès cap "greuge" respecte a ningú, que el màster no li ha facilitat cap promoció ni l'ha habilitat per a cap exercici professional que no pogués fer abans, sinó que només el va fer pel "meu interès per ampliar coneixement".

 

Carta de renúncia del màster de Cifuentes by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

La Universitat va anunciar que retiraria el màster si es confirmaven irregularitats

La renúncia arriba després que la Universitat apuntés la possibilitat de retirar el títol a Cifuentes si es constataven aquestes irregularitats. El rector Javier Ramos assegurava que el procés per retirar el títol "no pot iniciar-se fins que no es pronunciessin els òrgans judicials" i assegura que "si es confirmés el delicte de falsedat documental" demanaria al Ministeri d'Educació que li retiressin el títol. "No en tinguin cap dubte", va dir.

Ramos també admetia que és possible que apareguin noves irregularitats:

"És possible que en el procés d'arribar fins a on sigui necessari es detectin o es coneguin noves irregularitats o incidències i, davant d'això, ja ha quedat prou clar que no desistirem en el nostre objectiu d'erradicar-les.".

En un article publicat a "El País", el rector admet que és "la pitjor situació viscuda a la Rey Juan Carlos i manifesta que "si s'han comès errors aquests dies, s'han pres totes les decisions possibles que tenia a l'abast l'equip del govern de la Universitat". I ha insistit que han actuat "amb eficiència, rigurositat i energia per erradicar irregularitats que mai haurien d'haver passat en un centre educatiu."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut