Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Crisi pel baix preu de la llet: els ramaders s'enfronten a la distribuïdora de Mercadona

Una quarantena d'explotacions d'Osona perden el seu principal client

Actualitzat
TEMA:
Ramaderia

Produir un litre de llet els costava 38 cèntims d'euro, però el venien a 30 cèntims com a màxim. Després de quatre generacions dedicades a l'explotació lletera, la Maria Dolors Molas va haver de vendre les 80 vaques que tenia aquest mes de març. 

El seu cas no és ni molt menys únic: a Catalunya cada cop hi ha menys explotacions lleteres. Entre Cantonigròs, l'Esquirol i Rupit fa menys de 15 anys n'hi havia 23, i ara només en sobreviu una.

A tot Catalunya han passat de 4.329 el 1995 a 440 el 2020, és a dir, han tancat el 90%

 

El distribuïdor de Mercadona deixa de comprar a Osona

Fa temps que els ramaders reclamen que se'ls pagui la llet per sobre del preu de cost. Des d'aquesta setmana les granges afronten una dificultat afegida que podria ser l'estocada final. 

Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona, que agrupen una quarantena de productors de llet a la comarca, han perdut el seu distribuïdor principal, Làctia. L'empresa els comprava un terç de la producció, uns 12 milions de litres per any.

Làctia no els ha renovat el contracte, que s'acabava el dia 30. Els comprava el litre de llet a 32 cèntims, però els ramaders diuen que produir-la els en costa uns 37.

Van demanar que se'ls pagués millor, però Làctia no va escoltar les seves demandes. Els ramaders atribueixen la decisió a Mercadona, principal client de la distribuïdora. Ho explica el president de la cooperativa Plana de Vic, Vicenç Fabré:

"Dúiem temps insistint en el fet que se'ns pagués a preu de cost i entenc que hem fet pressió... No vull pensar que ha estat això, però no ens han donat cap raó lògica."

Mercadona declina valorar la situació i Làctia en culpa els productors. La distribuïdora diu que paguen per sobre de la mitjana del sector i que el que reclamaven els ramaders supera de llarg el preu de mercat.El mateix preu de la llet que fa 30 anys

Fa 30 anys que el preu de la llet no canvia, segons el director general de la cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassa. A Catalunya es ven la llet a un preu "molt per sota" que a la resta de l'Estat i a Europa.

El sector confia que la nova llei de la cadena alimentària, que s'està tramitant al Congrés dels Diputats, ajudi a contrarestar la vulnerabilitat que pateixen els productors.

ARXIVAT A:
Ramaderia

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut