Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Com serà el clima fins al 2050 si seguim fent com ara?

Si vols consultar dades històriques (1970 - 2020), pots visitar les planes dels municipis amb observatoris meteorològics:

Consulta les tendències per a altres municipis

Nota metodològica:

Aquesta previsió ha estat desenvolupada pel Servei Meteorològic de Catalunya a partir d’extrapolacions dels millors models científics disponibles, que tenen en compte la variabilitat natural (solar i volcans) i el forçament que provoquen les activitats humanes per l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.

La previsió projecta que es mantinguin les tendències d’emissions globals actuals (2013) amb el millor model disponible que té un nivell de definició que permet fer extrapolacions a escala municipal (CMIP5, escenari 8.5).

Les dades anuals s’han ponderat en decennis mòbils (2030, mitjana de 2020-2040), sistema habitual útil per veure tendències estadístiques.

La previsió es limita el 2050, ja que fins a aquell any el model disponible (CMIP5, del 2014) és bàsicament coincident amb els models més recents (CMIP6 i d’altres, publicats el 2021). A partir del 2050 els models més recents preveuen un escalfament major.

Les dades dels observatoris catalans (1970-2020) també han estat facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya. La manca de dades en alguns períodes concrets es visualitza, sobre les gràfiques, amb la discontinuïtat d'alguna variable.