Crisi climàtica i armes nuclears acosten el "Rellotge de l'Apocalipsi" a la fi del món
El líder nord-coreà Kim Jong Un supervisa el programa d'armes nuclears (KCNA/Via Reuters)

Crisi climàtica i armes nuclears acosten el Rellotge de l'Apocalipsi a la fi del món

Armament nuclear i crisi climàtica situen el Rellotge de l'Apocalipsi o del Judici Final a només 100 segons de la mitjanit, que marcaria la fi de la humanitat

Xavier DuranActualitzat

La fi del món està més a prop que mai si fem cas del Doomsday Clock, el rellotge amb què des del 1947 un grup de científics marca la proximitat de l'apocalipsi. El rellotge situa les busques més a prop o més lluny de la mitjanit, el metafòric dia final de la humanitat. I en el darrer comunicat afirmen que només es troben a 100 segons d'aquest moment fatídic. Així ho van anunciar a Twitter:


El 1945, quan va acabar la Segona Guerra Mundial, un grup de científics de la Universitat de Chicago que havien participat en el Projecte Manhattan per desenvolupar les primeres bombes nuclears van crear el Butlletí dels Científics Atòmics. I el 1947 van posar en marxa el Doomsday Clock (Rellotge de la Fi del Món o del Judici Final), que simulava el compte enrere cap a la destrucció de la humanitat.

Cada any, un comitè del qual formen part 13 premis Nobel calcula com de prop estem d'aquesta fi. I en el comunicat que acaben de fer públic, justifiquen per què han marcat l'hora tot just un minut i 40 segons abans de mitjanit:

"La humanitat continua fent front a dos perills existencials simultanis -guerra nuclear i canvi climàtic- que estan agreujats per un guerra d'informació ciberactivada que actua com a multiplicador de l'amenaça i redueix la capacitat de la societat per respondre".

El comunicat afegeix que la situació és greu no només per aquestes amenaces, sinó també "perquè els líders mundials han permès que s'erosioni la infraestructura política internacional per gestionar-ho."

Armament nuclear, crisi climàtica i inacció política

En el cas de l'amenaça nuclear, afirmen que els líders nacionals han tancat o afeblit els principals tractats de control d'armes i han creat un entorn "que condueix a una renovada cursa d'armes nuclears" I afegeixen que alguns conflictes com els d'Iran o Corea del Nord empitjoren la situació.

Sobre la crisi climàtica, assenyalen que si bé la consciència social ha crescut, les accions dels governs encara es troben lluny del què caldria per afrontar-ho:

"Aquesta resposta política limitada ha arribat en un any en què els efectes del canvi climàtic provocat per l'home s'han manifestat amb un dels anys més càlids en el registre, incendis extensos i una fusió dels gels més ràpida del que s'esperava."

Per això, han avançat el rellotge 20 segons respecte a l'any anterior i l'han situat en un punt que no s'havia assolit "ni en el punt més alt de la guerra freda". El 1953, quan els Estats Units i la Unió Soviètica van començar els assaigs de bombes nuclears de fusió, el rellotge es va situar a dos minuts de la mitjanit.

Creuen que, tot i així, la humanitat pot gestionar aquestes amenaces, però se senten "obligats a declarar un estat d'emergència que requereix l'atenció immediata, focalitzada i constant del món sencer". Falten 100 segons per a la mitjanit, afegeixen, i el tic-tac continua. "Calen accions immediates", conclouen.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut