Ous trencats en una línia de producció d'una granja a Wortel, Bèlgica (Reuters)
Ous trencats en una línia de producció d'una granja a Wortel, Bèlgica (Reuters)

Crisi alimentària a Europa pels ous contaminats amb un pesticida tòxic

Es van començar a retirar a Bèlgica per precaució i ara ja afecta set països europeus

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha decidit obrir una investigació per determinar si Bèlgica ha reaccionat massa tard en l'escàndol dels ous contaminats amb fipronil, un insecticida prohibit per a ús alimentari a la Unió Europea.

Ara, l'anomenada "crisi dels ous" ja s'ha estès a set països: Alemanya, Bèlgica, Holanda, França, el Regne Unit, Suècia i Suïssa. De moment, no hi ha cap granja ni establiment afectat a Espanya.

L'escàndol es va saber la setmana passada, però tot plegat es remunta al juny, quan els responsables de seguretat alimentària a Bèlgica van detectar la substància tòxica en algunes partides d'ous.

Però no va ser fins al juliol que Bèlgica en va informar les autoritats comunitàries a través del sistema d'alerta ràpida que permet la resta dels estats membres estar atents i reforçar controls si ho creuen necessari.

 

Fins ara, les autoritats belgues han intentat tranquil·litzar els consumidors assegurant que els nivells detectats a les granges del país no han superat el nivell de risc i que 51 granges estan bloquejades.

Però en unes segones anàlisis fetes fa poc s'ha detectat una quantitat de fipronil superior. Bèlgica insisteix que aquests productes no han arribat als consumidors.

La portaveu comunitària, Anna-Kaisa Itkonen, ha estat taxativa:

"L'ús de fipronil en granges avícoles està absolutament prohibit a la UE, i no hi ha cap mena d'excepció."

Aquest producte sí que està permès i es fa servir, en canvi, per combatre plagues d'àcar vermell en gossos i gats.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut