Feines de desinfecció en una residència madrilenya durant el pic de la pandèmia (Europa Press/Eduardo Parra)
Feines de desinfecció en una residència madrilenya durant el pic de la pandèmia (Europa Press/Eduardo Parra)

Crisi en el govern d'Ayuso per la gestió de la pandèmia a les residències de Madrid

La filtració d'uns correus amb instruccions per evitar el trasllat als hospitals dels ancians més dependents amb Covid-19 provoca un enfrontament entre PP i Ciutadans, socis de govern

Actualitzat

Polèmica política dins el govern de la Comunitat de Madrid format per PP i Ciutadans per la filtració d'uns correus electrònics de l'inici de la crisi del coronavirus. En aquests correus s'advertia que deixar la gent gran malalta de Covid-19 a les residències i no enviar-les als hospitals suposava la seva mort en condicions indignes.

En el protocol a què feia referència el correu que ara ha sortit a la llum, es desaconsellava la derivació de les residències als hospitals de les persones d'edat avançada amb infecció respiratòria i que no poguessin caminar pel seu propi peu.

El correu el va enviar el conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero, de Ciutadans. Alertava que podria morir molta gent a les residències i que això podria tenir conseqüències jurídiques en un futur. El receptor del correu era el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, del PP. Ara, Ruiz Escudero acusa el seu company d'executiu de deslleial i de fer "fariseisme polític".

Més de 6.000 morts en residències

La gestió que ha fet la Comunitat de Madrid de les residències de persones grans pot arribar al Tribunal Suprem. Un jutjat d'instrucció de Madrid li ha derivat la querella presentada contra la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, per un grup de familiars de residents morts per coronavirus.

En les residències de la Comunitat de Madrid ja han mort més de 6.000 persones des de l'inici de la pandèmia. D'aquestes, 1.268 són morts per Covid-19 confirmades amb una prova PCR i la resta era gent gran que tenia símptomes compatibles amb la malaltia.

L'última picabaralla entre el conseller de Polítiques Socials i el de Sanitat de Madrid, i entre Ciutadans i PP, fa més profunda la fractura del govern d'Isabel Díaz Ayuso.

Quan es van començar a difondre l'alt nombre de víctimes mortals de Covid-19 a les residències madrilenyes, la presidenta de la comunitat va entregar el control sanitari d'aquests centres al conseller de Sanitat. Dies més tard, el conseller de Polítiques Socials hauria qualificat "d'immoral" i, fins i tot "il·legal" el protocol per evitar desviar ancians als hospitals.


"Esborrany" que es va enviar "per error"

El conseller de Sanitat de Madrid, el popular Enrique Ruiz Escudero, va negar en un primer moment que aquesta instrucció existís. Més tard, davant les evidències, ha dit que aquest document era un "esborrany" i que es va enviar "per error" als centres sanitaris. Segons Ruiz Escudero, hi ha fins a sis versions diferents del protocol que "s'estaven estudiant".

Des de Ciutadans, en canvi, s'assegura que el protocol es va enviar per correu electrònic amb la instrucció de distribuir-lo entre hospitals i residències. Divendres, el conseller Alberto Reyero va assegurar que l'ordre de no derivar residents malalts de Covid amb alt grau de dependència als hospitals durant el pic de la pandèmia va provocar "molt enrenou entre els geriatres de la Conselleria de Sanitat".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
Anar al contingut