ANÀLISI

Crims, criminals i misteris sense solució

Una part de la fascinació que sentim pels crims, els criminals i els misteris sense resoldre la posen en solfa Colin Wilson i Damon Wilson, autors de "Misterios sin resolver. Enigmas y fenómenos extraños" i "A sangre fría. Asesinos en serie, genocidas i psicópatas de todos los tiempos", dos llibres editats per Océano.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat
Dos llibres editats per l'editorial Océano amb la voluntat de donar satisfacció a aquesta fascinació que tenim els humans pels crims i pels misteris. Són "Misterios sin resolver. Enigmas y fenómenos extraños" i "A sangre fría. Asesinos en serie, genocidas i psicópatas de todos los tiempos",de Colin Wilson i Damon Wilson.

Amb una edició molt cuidada, els dos llibres s'ordenen tenint en compte la cronologia dels fets que expliquen, des dels més llunyans als més recents. I tot i que les dues obres mantenen uns trets comuns d'estil i de format, el dedicat als misteris arrenca amb el descobriment de l'home de l'illa de Flores, la troballa d'una dona petita, amb el crani de la mida d'una taronja, amb el dubte de si pot ser un sapiens nan o bé la primera prova pràctica de l'existència d'una nova espècie, i acaba amb un capítol dedicat als zombis i totes les proves que, en teoria, avalen la presència dels morts vivents entre nosaltres. Pel mig, un autèntic catàleg d'enigmes com la mort d'Alenxanre I de Rússia, el veritable doctor Frankenstein, l'Atlàntida, el far d'Eilean Mor, les combustions humanes, les abduccions alienígenes, el monstre del llac Ness, el Ieti, els vampirs o les possessions diabòliques.

El catàleg de crims i criminals arrenca amb l'assassinat de l'emperador Juli Cèsar i acaba amb Andrew Cunanan, que va matar cinc persones i, entre elles, el dissenyador Gianni Versace. Trobarem el príncep Vlad, Charles Manson i la seva sanguinària família, Al Capone i alguns dels mafiosos més populars, als cartels de la droga, a assassins en sèrie com Herb Mullin o Henry Lee Lucas, al famós Jack l'esbudellador i, és clar, un capítol de crims sense resoldre com els casos de Lizzie Borden o el de l'estrangulador de Boston.

Una mirada, amena i documentada als episodis més tràgics i més misteriosos de la cronologia humana, casos que es miren amb una barreja de repulsió i de curiositat i que, malgrat tot, tenen sempre aquest punt de fascinació per allò que amaga el nostre món, per dues coses amaga el nostre món, els enigmes que encara no han aconseguit explicar amb la raó i la ciència i el sempre insòlit comportament humà, dos territoris que encara ens han de deparar moltes sorpreses.
Anar al contingut