Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
Un home corre enmig d'un núvol de llangostes prop de Kitui, a Kènia

Crida urgent de l'ONU per frenar una plaga de llagostes que arrasa l'est d'Àfrica

Invasió "sense precedents" de milions i milions d'aquests insectes que avancen per Etiòpia, Somàlia i Kènia, i destrueixen tot el que troben

Joaquim LladóActualitzat

Una nova catàstrofe castiga Àfrica: una invasió de llagostes "sense precedents", segons afirma l'ONU. Grans eixams d'aquests insectes estan arrasant els camps de l'Àfrica Oriental, concretament Etiòpia, Somàlia i Kènia, i van avançant 150 quilòmetres per dia. També arriben a altres països fronterers i en poc temps es podrien estendre més al sud.

Ara, la població dels països afectats és de 160 milions d'habitants. Als pròxims mesos, la xifra podria ser d'uns 260 milions ja que s'hi sumarien altres territoris. I desenes de milions d'aquestes persones es troben en risc de fam.

Les Nacions Unides reclamen ajuda internacional urgent per enfrontar-se a aquesta plaga d'insectes que devora els cultius. De fet destrueix tot el que troba. Segons la FAO, els eixams es podrien multiplicar per 500 cops a partir del juny si no es fa res per intentar evitar-ho.

Són uns insectes que, diàriament, poden acabar amb cultius capaços d'alimentar 2.500 persones en tot un any.

El clima de la regió crea unes condicions que fan que les llagostes es reprodueixin de manera ràpida. La pluja forta que hi va haver a finals del 2019, insòlita en aquest punt d'Àfrica, i les temperatures càlides van afavorir la propagació dels insectes.

 

Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
Només en un quilòmetre quadrat hi pot haver 150 milions de llagostes (Reuters/Giulia Paravicini)
Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
Les llagostes han arribat a Etiòpia, Kènia i Somàlia procedents del Iemen (Reuters/Giulia Paravicini)
Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
Feia uns 70 anys que a Kènia no hi havia una plaga tan gran de llagostes (Reuters/Njeri Mwangi)

 

El director general de la FAO, el xinès Qu Dongyu, ha fet una crida gairebé desesperada als actors internacionals perquè hi contribueixin econòmicament:

"Això s'ha convertit en una situació de dimensions internacionals que amenaça la seguretat alimentària de tota la subregió. La FAO està posant en marça mecanismes que permetin avançar el més ràpidament possible per ajudar els governs dels països afectats a organitzar una campanya col·lectiva per poder-nos enfrontar a aquesta crisi"

 

Una llagosta pot menjar el seu pes en aliments cada dia

Per tenir una idea de la magnitud de la plaga, la FAO diu que un eixam de la dimensió de París podria menjar la mateixa quantitat d'aliments que la meitat de la població de França en un sol dia. Cada llagosta adulta pot menjar el seu pes en els aliments que ingereix cada dia.

De moment, l'ONU ha aportat 10 milions de dòlars per fumigar des de l'aire la zona d'Etiòpia. I el govern de Kènia invertirà 5 milions de dòlars per controlar i evitar la propagació dels insectes. Però la situació es pot agreujar perquè hi ha el risc més que probable que aquests eixams arribin aviat a altres països com Uganda i el Sudan del Sud.

A les xarxes socials es fan ressó dels efectes que pot tenir aquesta crisi i, fins i tot, es compara amb el brort de coronavirus originat a la Xina...

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquestes grans acumulacions d'ortòpters provenen del Iemen, a través del mar Roig. Feia 25 anys que Etiòpia i Somàlia no tenien una plaga d'aquestes dimensions. A Kènia feia més temps, uns 70 anys. També hi ha núvols de llagostes al nord del Sudan, Eritrea i Djibouti.

Al mes passat, un eixam de llagostes va obligar un avió de passatgers a fer un aterratge d'emergència a Etiòpia. Els insectes van entrar als motors i es van acumular als vidres de la cabina dels pilots. Immediatament, el comandant va decidir aterrar a l'aeroport d'Addis Abeba, d'on havia sortit l'avió.

 

Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
Aquests ortòpters es mengen els cultius (Reuters/Baz Ratner)
Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
Aquests insectes poden arribar menjar cada dia el seu pes en aliments (Reuters/Feisal Omar)
Crida urgent de l'ONU per combatre la invasió de llagostes que arrasa l'Àfrica
La fumigació és la tècnica que s'utilitza per intentar frenar la propagació de l'insecte (Reuters/Njeri Mwangi)



Què es pot fer per controlar la plaga?

En un quilòmetre quadrat, hi caben fins a 150 milions de llagostes. Per combatre la plaga s'han aplicat fins ara mesures tan sorprenents com l'ús de gas lacrimogen o rituals com la dansa d'agricultors amb la intenció d'espantar els insectes.

La fumigació des d'aeronaus és la que més es fa servir per part dels governs. Es tracta, però, d'una tècnica difícil de portar a terme a Somàlia a causa de la situació d'inseguretat, amb grans àrees rurals fora del control del govern federal arran de la insurgència jihadista.

Les autoritats asseguren que els pesticides utilitzats no perjudiquen el medi ambient, ni tampoc els animals ni les persones que viuen en aquestes grans extensions on la ramaderia és la feina més habitual.

A més d'aquesta crisi que sacseja l'est d'Àfrica, també acostuma a haver-hi plagues de llagostes en països com l'Índia, el Pakistan o l'Iran.

ARXIVAT A:
Àfrica
Anar al contingut