Crida a rapejar Valtonyc: així es rebel·la el món cultural

Hasél, KASE.O, Txarango i Gossos donen suport al raper mallorquí, que també rep el suport d'Òmnium, Junqueras i Gabriel, entre d'altres

Actualitzat

Un cop s'ha sabut que el raper mallorquí Valtonyc haurà d'entrar a la presó, després que el Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de tres anys i mig de presó que l'Audiència Nacional va imposar a Josep Miquel Arenas Beltran per delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces no condicionals en les seves cançons, la xarxa s'ha omplert de mostres de suport al mallorquí i a favor de la llibertat d'expressió.

Una d'elles d'un altre raper, el lleidatà Pablo Hasél, jutjat també a l'Audiència Nacional per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme, que ha assegurat que és una condemna "contra els republicans antifeixistes" i ha etzibat: "Borbons, lladres".

Un dels que s'ha posat de ple mans a l'obra per donar-li suport ha estat el raper d'At Versaris i columnista Pau Llonch, que ha fet una crida a "rapejar"  les lletres de Valtonyc, i ha interpelat directament al raper KASE.O, de Violadores del Verso.

KASE.O, ràpidament, ha rebutjat que es condemni "la vida d'un jove" per "plasmar els seus sentiments". Una condemna que li ha dit que li provoca "fàstic".

Ràpidament, la iniciativa ha sumat suports de diversos artistes, com Txarango, Elèctrica Dharma, Gossos i Zoo.

 

Llonch ja ha piulat sobre l'allau de suports rebuts i que ja preparen la resposta.

Altres artistes també han volgut donar suport a Valtonyc i denunciar el que consideren un atac contra la llibertat d'expressió, com Gerard Quintana, Els Amics de les Arts i Lluís Llach,

 

També l'actor Marc Martínez ha estat un dels més bel·ligerants al denunciar que Valtonyc vagi a presó "per una cançó".

 

En la mateixa línia, l'Espai d'arts escèniques, la Nau Ivanow assegurava que "no deixarem mai de cantar".

 

Des d'Òmnium, Crida per la Democràcia i el Comitè de Defensa de la República de Catalunya han denunciat "l'atac a la llibertat d'expressió", "impensable" en una democràcia avançada.

 

També des del món polític han rebutjat la condemna. Oriol Junqueras s'ha preguntat en quina democràcia es permet.

Raül Romeva diu que això va de "preservar la democràcia".

Anna Gabriel, des de Suïssa, també li ha donat suport i ha manifestat que "no ens poden tancar dins d'una gàbia":

Alberto Garzón també ho considera un "gravíssim atemptat contra la llibertat d'expressió" i ha fet una crida a la unitat:

 

Carles Puigdemont, per la seva banda, ha fet un llistat de supòsits per anar a la presó i assegura que la lluita per la llibertat "és una obligació".

 

Però les reaccions han vingut de molts sectors. En la mateixa línia del president, per exemple, es pronunciava el perfil @LekaconK:

 

En el seu compte a Twitter, la Viquipèdia assegura que el "rap és inofensiu" i "no s'adapta a viure bé als aquaris domèstics".

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut