El plasma és la part líquida de la sang i allà hi ha proteïnes (iStock/sudok1)

Crida a la donació de plasma: en fa falta el triple del que es recull

Els medicaments amb derivats de plasma, que no es pot fabricar, són l'única alternativa per viure amb qualitat per a les persones afectades per algunes malalties
Núria Pruneda
TEMA:
Salut

A Catalunya hi ha 3.000 persones que necessiten, per a tota la vida, tractaments fets amb plasma, que no es pot fabricar. Des del 2010, s'ha doblat el nombre de persones que han de rebre aquests tractaments, però només es recull un 39% del plasma que cal. El repte és arribar a 31.000 donacions aquest any i a les 50.000 el 2025, fins a cobrir la demanda i no comprar medicaments a l'estranger.


Qui ho necessita

El plasma és la part líquida de la sang i allí hi ha proteïnes, especialment les immunoglobulines, que són una eina essencial per al sistema immunitari.

Els medicaments derivats del plasma són l'única alternativa perquè les persones afectades per malalties minoritàries visquin amb qualitat, com per exemple les immunodeficiències primàries, les malalties congènites a causa de les quals el cos no fabrica defenses. Però el seu ús s'ha estès en malalties neurològiques --com la síndrome de Guillain-Barré o la miastènia greu-- o malalties hematològiques com el mieloma, alguns tipus de leucèmies, la púrpura o anèmies autoimmunes. I també en malalties amb símptomes inflamatoris, com infeccions, trasplantaments o patologies dermatològiques.

Del plasma també se'n fan hemoderivats per a víctimes d'accidents, grans cremats, persones amb càncer o hemofília. 


Qui en pot donar i com es fa

Els requisits per donar plasma són els mateixos que per donar sang: s'ha de tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i estar bé de salut.

Els que ja són donants de plasma podrien augmentar molt el nombre de donacions. Es pot donar cada 15 dies perquè, tot i que el procediment és una mica més llarg, entre 40 i 60 minuts, la recuperació és més ràpida, ja que el plasma és, sobretot, aigua.

El procés consisteix a extreure sang, separar-ne el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.  


On s'ha d'anar

A més d'alguns llocs habilitats especialment durant aquests dies --Setmana Mundial de la Donació de Plasma--, hi ha centres fixos de donació, que són aquests:
 

Badalona

Barcelona

Girona

L'Hospitalet de Llobregat

Lleida

Manresa

Reus

Tarragona

Terrassa

Tortosa

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut