Una imatge de Manuel Terán, el jove mort per la policia (Cheney Orr/Reuters)

Creixen les protestes per la mort a trets per la policia d'un jove ecologista a Atlanta

Manuel Terán, de 26 anys, va ser abatut durant el desallotjament d'una acampada que pretenia evitar la construcció d'un centre d'entrenament policial

RedaccióActualitzat

La mort a mans de la policia d'Atlanta d'un jove activista ha provocat protestes i indignació en el col·lectiu ecologista nord-americà. La policia ha detingut diversos manifestants, després dels incidents d'aquest passat cap de setmana, que van acabar amb un vehicle policial calcinat i diversos aparadors comercials afectats.

Un cotxe policial en flames en les protestes per la mort de Terán (Cheney Orr/Reuters)

El passat 18 de gener, Manuel Terán, de 26 anys, va ser abatut a trets durant l'operació policial que intentava desallotjar una mobilització contrària a la construcció d'un enorme camp d'entrenament policial en una zona boscosa coneguda com a South River, prop d'Atlanta, a Geòrgia, als Estats Units.

L'entorn familiar i polític del jove activista ja ha demanat una investigació exhaustiva sobre els fets que van acabar amb la vida del noi, d'origen llatí i conegut amb el sobrenom de Tortuguita.

Manifestació contra l'actuació policial que ha acabat amb la vida del jove activista (Cheney Orr/Reuters)

Versions contradictòries

La versió policial defensa que els agents van respondre als trets previs del noi des de l'interior d'una de les tendes on els activistes estaven acampats. Han presentat com a prova una pistola que, segons ells, va ser disparada per en Manuel. 

Molt diferent és la versió de la mitja dotzena d'activistes que eren a la zona en el moment del tiroteig. Diuen que només van sentir una sola ràfega de trets i demanen a les autoritats federals les càmeres corporals dels agents per esbrinar què va passar realment.

Els col·lectius ecologistes implicats en la protesta també plantegen una altra hipòtesi: que l'agent o agents que van disparar haguessin rebut "foc amic" d'algun altre company seu i haguessin respost, llavors, disparant i ferint fatalment el jove activista.  

I, per la seva part, els pares de Terán defensen que el noi va ser assassinat per la policia "a sang freda".

Companys de l'activista mort en un acte en record seu (Cheney Orr/Reuters)

Una mobilització que fa mesos que dura

L'incident és l'últim de diversos enfrontaments entre la policia i els ecologistes durant els últims mesos en aquest paratge natural. 

Les protestes pel projecte del que s'ha anomenat "Cop City" van començar a finals de 2021, després que l'alcaldessa de la ciutat anunciés el pla per construir un centre d'entrenament policial en aquest bosc. L'espai afectat és una zona verda però històricament força descuidada. L'ajuntament havia aprovat, l'any 2017, convertir-lo en una mena de pulmó verd de la ciutat, però fa dos anys va canviar d'opinió i va aprovar la construcció d'un complex policial.

A partir de llavors, el debat al voltant de la conveniència del projecte "policial" s'ha anat crispant amb actes de sabotatge, d'una banda, i acusacions de terrorisme, de l'altra.

El passat 14 de desembre la policia va fer una batuda al bosc, on va detenir sis ecologistes, acusats de "terrorisme domèstic", segons la llei estatal. Per diverses organitzacions pels drets polítics i les llibertats civils, com la Civil Liberties Defense Center, aquestes acusacions "no tenen precedents en l'activisme mediambiental als Estats Units". Tampoc tenen precedents, segons ells, "l'assassinat d'activistes ambientals als Estats Units".

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut