Barricada en flames en una carretera a prop d'Abadiania (Reuters/Ueslei Marcelino)

Creixen les protestes contra el triomf de Lula, desautoritzades per Bolsonaro

Hi ha carreteres tallades a tot el país i també els accessos a l'aeroport de Sao Paulo, el principal del Brasil

Juli Rodés AlmerActualitzat

Trenta-sis hores després de la victòria del progressista Luiz Inácio Lula da Silva a les eleccions presidencials del Brasil, les poques paraules del president sortint, l'ultraconservador Jair Bolsonaro, contrasten amb el soroll creixent dels seus partidaris.

L'actual president ha parlat aquest dimarts al vespre, en una breu intervenció en què ha reconegut explícitament el resultat electoral, però ha evitat felicitar Lula.

Mentrestant, les mobilitzacions de protesta contra els resultats electorals s'escampen arreu del país: els bloquejos de carreteres afecten 23 dels 27 estats brasilers.

El nombre més gran de carreteres tallades és a l'estat de Santa Catarina, al sud, on Bolsonaro ha obtingut el 70% dels vots.

Partidaris de Bolsonaro ocupen una autovia a Cotia (Reuters/Amanda Perobelli)

La Policia Federal d'Autopistes (PRF) ha informat de 271 talls totals o parcials, i assegura que ha desfet 192 bloquejos més.

El president del Tribunal Federal Suprem del Brasil, Alexandre de Moraes, ha ordenat a la PRF que adopti "totes les mesures necessàries" per aixecar els bloquejos, que afecten algunes carreteres essencials, com les utilitzades per portar el gra des dels estats productors fins als ports.

També, per exemple, la principal via de comunicació entre les dues primeres ciutats del país, Rio de Janeiro i Sao Paulo.

A Sao Paulo, l'aeroport internacional Guarulhos, el més transitat del Brasil, també ha resultat afectat per les protestes dels bolsonaristes, que n'han bloquejat els accessos.

Un partidari de Bolsonaro en el bloqueig de l'autopista Helio Smidt, a prop de l'aeroport de Sao Paulo (Reuters/Carla Carniel)

En el seu breu discurs, Bolsonaro, el primer president de la història del Brasil que no ha revalidat el càrrec, ha desautoritzat les protestes de camioners. El president sortint ha dit que "els moviments populars són fruit de la indignació i el sentiment d'injustícia per com ha anat el procés electoral".

Bolsonaro, però, ha dit que "les manifestacions pacífiques sempre seran benvingudes" i ha insistit que els mètodes "no poden ser els de l'esquerra, que sempre han perjudicat la població, com la invasió de propietats, la destrucció de patrimoni" o no permetre "el dret d'anar i tornar".

El seu mutisme continua malgrat que s'ha anunciat la seva compareixença diverses vegades. Tampoc és clar, en qualsevol cas, que ho faci per reconèixer la seva derrota.

Jair Bolsonaro (centre), amb altres persones a l'interior del palau d'Alvorada, la residència oficial (Reuters/Adriano Machado)

A Brasília, per cert, la policia ha reforçat la seguretat i restringit l'accés rodat a la plaça dels Tres Poders, on hi ha el palau presidencial, el Parlament i el Tribunal Suprem, que està a tocar de la gran esplanada dels Ministeris.

El motiu d'aquesta mesura "preventiva" és, segons la policia, que s'ha identificat "una possible manifestació convocada a través de les xarxes socials".

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
Anar al contingut