Creixen els assentaments de famílies sense sostre a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat un campament al davant de l'Arc de Triomf

Actualitzat

A Barcelona, cada vegada hi ha més assentaments dispersos pels barris. Segons l'últim recompte, durant el 2017, a Barcelona hi havia 68 assentaments amb 444 persones vivint-hi. Comparant-ho amb dades del 2012, es nota una tendència a l'alça en el nombre de campaments -llavors eren 62-, però a la baixa en el nombre de persones -llavors eren 735.

Sant Martí, on se n'acumulen més

Un dels assentaments més grans i que no para de créixer des del 2016 és el de prop de plaça de les Glòries. Es tracta d'un solar públic i la previsió és que s'hi construeixi una zona verda i un carrer. El districte on hi ha la plaça de les Glòries, Sant Martí, és on hi ha més assentaments de tota la ciutat.

Hi viuen més d'un centenar de persones que tenen perfils molt diferents. Tot i així, la majoria són molt vulnerables. El campament està dividit en dues zones; la primera és la que queda més a prop de la Torre Agbar, i només hi viuen romanesos. És una zona molt més familiar. A la que és més a prop del Teatre Nacional, hi viuen africans procedents d'Algèria, el Senegal i el Marroc.

 


La majoria de sensesostre que viuen en aquest campament es dediquen a recollir ferralla. També hi ha persones que estudien gràcies a l'ajuda d'entitats socials com Caritas, dedicades a ajudar els joves a aconseguir un futur millor.

Tal com explica Laia Ortiz, segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, fa dos anys que des de l'òrgan s'hi treballa, que s'ha mobilitzat per atendre aquestes persones i donar-los facilitats per, per exemple, ajudar-los a buscar feina, un habitatge més digne i estabilitat emocional. Tot i així, diuen que hi ha persones que rebutgen ser ateses. Laia Ortiz afegeix que aquest assentament està en procés de desmantellament.

"D'aquest assentament en concret, en tenim coneixement des del 2016, n'hem fet seguiment fins ara i ens hem adonat que la situació ha empitjorat a nivell de salubritat i de seguretat. Estem treballant perquè hi hagi un desallotjament i buscar una reubicació d'aquestes persones."


Aquest dimecres al matí, els Mossos d'Esquadra han desallotjat un campament de sensesostre assentat en un solar de davant de l'Arc de Triomf. Ho han fet per ordre judicial, a petició de la propietat, una cadena hotelera. Durant el desallotjament no hi ha hagut incidents.

 


Hi havia una vintena de persones de diverses nacionalitats vivint-hi i, després de l'acció policial, Serveis Socials els ha ofert allotjament provisional. Els sensesostre, però, reivindiquen que l'acció de Serveis Socials ha arribat tard i diuen que els allotjaments provisionals no estan adaptats a les seves necessitats.

"Des del novembre som al carrer. No tenim sostre. I aquesta solució... què ens diran? Que anem a un alberg? Amb la gossa? O amb la gossa què faran, la duran a un altre lloc?"


Pels volts de Sant Jordi, l'Ajuntament de Barcelona els va desallotjar i van traslladar-se cap a aquesta zona.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut