Barcelona

Creix un 70% el nombre de dones embarassades amb diabetis gestacional a Catalunya

És la conclusió d'un estudi que han fet professionals de l'Hospital del Mar

Actualitzat

Entre el 2006 i el 2015, ha crescut un 70% el nombre d'embarassades amb diabetis gestacional a Catalunya. Es tracta d'una patologia que incrementa molt el risc de complicacions de l'embaràs, el part i el futur del nadó si no es controla a temps.

Aquestes xifres són la conclusió d'un estudi de professionals de l'Hospital del Mar que han publicat a la revista Diabetes Metabolism Research and Reviews.

Han vist que les causes són principalment dues: l'increment de l'edat de les mares i el creixent nombre de casos d'obesitat. És difícil canviar els factors que retarden la maternitat, però sí que s'hi pot arribar en millors condicions. No s'hi val a començar a menjar sa quan una dona es queda embarassada, s'hauria de començar des de la infància.

Antonio Payà Panadés és cap d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital del Mar:

"La diabetis s'ha d'evitar millorant aquells factors que podem millorar. Els que no podem millorar no es poden millorar, és a dir, si genèticament tu tens predisposició a això, això no ho millorarem. Ara, podem millorar altres coses."

David Benaiges Boix és adjunt d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar:

"Es tracta d'intentar mantenir un pes normal durant tota la vida. Si aconseguim això i una dona s'embarassa amb un pes normal, les probabilitats que desenvolupi una diabetis gestacional baixen en picat."

 

 

Els investigadors han analitzat dades de 743.762 parts a Catalunya en dones d'entre els 15 i els 45 anys, tant en hospitals públics com privats. En aquesta dècada, el nombre total de naixements va disminuir (dels prop de 74.000 el 2006 als menys de 66.000 el 2015), però els casos de diabetis gestacional van créixer, de 2.806 a 4.288.

En els 10 anys que analitza l'estudi, l'edat mitjana de les mares va passar de 30,6 anys a 32,3. Les dones amb diabetis gestacional també presentaven uns nivells d'hipertensió i colesterol més elevats, i hi havia més fumadores. Els investigadors no descarten que la crisi econòmica desfermada l'any 2008 hagi pogut tenir algun paper en aquest increment, ja que un nivell socioeconòmic baix s'ha associat a un risc més gran de patir aquesta patologia.

La diabetis gestacional és la complicació metabòlica més habitual entre les dones durant l'embaràs i està associada a un increment del risc de complicacions fins al part, com la preeclàmpsia (tensió arterial elevada de la mare), la prematuritat, la macrosomia (pes del nounat superior als 4 quilos) i els nounats amb una mida superior o inferior a la mitjana de la seva edat gestacional.

L'estudi s'ha centrat en les dones embarassades, però és també extrapolable a tota la societat en general. I la conclusió és la mateixa: cal recuperar els bons hàbits que s'han perdut: fer dieta mediterrània i exercici moderat.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut