L'oferta està obert fins l'11 d'agost i cal tenir la capacitat de dormir on sigui
El 48% dels adults no tenen un son de qualitat (Pexels)

Creix la venda de somnífers sense recepta i alerten dels possibles efectes secundaris

Creix el nombre de persones que pateix insomni i també la venda de medicaments sense prescripció mèdica per combatre'l, com la melatonina o la Dormidina, que també poden tenir efectes secundaris

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Gairebé la meitat de la població adulta i una quarta part dels infants no dormen bé.

Segons la Societat Espanyola de Neurologia, 12 milions de persones a Espanya no descansen de forma adequada i 1 de cada 10, és a dir, 4,7 milions, tenen un trastorn greu i crònic del son.

Unes patologies que han augmentat un 37% des de l'inici de la pandèmia i que han fet créixer, de retruc, el consum de medicaments per dormir, sobretot dels que es dispensen sense recepta.


Compte amb els efectes secundaris

En l'últim any s'han venut a tot Espanya gairebé 12 milions de capses de somnífers sense recepta, com la doxilamina (la clàssica Dormidina) o la melatonina: són 100.000 més que fa un any i 800.000 més que fa dos anys.

Són medicaments que ajuden a agafar el son o mantenir-lo, però no tots són adequats per a tothom, ni són tan innocus com molta gent es pensa, perquè en alguns casos també provoquen efectes secundaris, com somnolència al matí o certa addicció.

Per això, tant metges com farmacèutics alerten sobre els perills de l'automedicació i aconsellen consultar sempre els professionals mèdics per tractar aquests trastorns, tal com ha explicat el Dr. Estivill, especialista en medicina del son, al programa "Planta baixa" de TV3:

"La melatonina seria adequada, però sempre que es recepti també de forma adequada. Això vol dir que no serveix per a qualsevol persona."

Àlex Salabert, farmacèutic a Barcelona, confirma l'augment "substancial" de les vendes "amb recepta i sense" d'aquest any, sobretot --diu-- en els últims mesos:

"Ja sigui per la pandèmia o per la crisi econòmica, cada cop ens trobem amb més consultes sobre aquest tema, de gent que té por a quedar-se sense poder dormir o que pel cansament de tot el dia atrafegat cauen rendits al llit però a les 2 o 3 hores es desvetllen."

"Busquen una solució ràpida", reconeix Salabert, que explica que abans de dispensar-los res sense recepta miren "d'indagar, en la casuística de cadascú; si es té un problema puntual, una valeriana podria solucionar-ho, o el derivem al metge si creiem que hi ha altres causes per al trastorn que pateixen."

Salabert reconeix que, en general, la gent tolera bé la melatonina, per exemple, però que també s'han trobat amb pacients amb "efecte ressaca" perquè no l'han metabolitzat bé.

El mateix passa amb la Dormidina: alguns clients han reconegut efectes secundaris l'endemà, com tenir la boca pastosa i signes de somnolència.

Mínim, entre 7 i 9 hores

Els trastorns de son funcionen, sovint, com un avís que alerta d'algun problema de salut, i dormir poc o malament, sobretot a partir dels 50 anys, està associat a diverses malalties cròniques.

Els adults i la gent gran necessiten dormir entre set i nou hores cada dia, una mitjana que depèn de diversos factors, com la qualitat del son o si es dorm d'una tirada o en diverses franges horàries.

Els nadons, fins als 12 mesos han de dormir entre 12 i 16 hores, un temps que va disminuint a mesura que els infants creixen: entre 11 i 14 hores fins als dos anys; de 10 a 13 hores entre els tres i els cinc anys; entre 9 i 12 hores fins als 12 anys; i unes 8 o 10 durant l'adolescència.

Dormir bé té efectes reparadors: elimina toxines, consolida els records, permet refer-se de danys en l'ADN de les neurones i pot prevenir algunes malalties, segons estudis recents.

Dormir
Es calcula que el 25% dels infants no dormen bé (Pexels)

Més formació i una guia actualitzada

L'augment dels trastorns del son ha arribat al Congrés, aquest dimecres, amb la presentació d'una proposició no de llei que insta el govern a prendre mesures per millorar la formació dels professionals en aquest àmbit, actualitzar les guies existents sobre pràctica clínica en trastorns del son i promoure hàbits saludables que afavoreixin un descans de qualitat, com fer exercici físic.

L'OMS reconeix 88 tipus diferents de trastorns del son, entre els quals destaquen l'insomni, la hipersòmnia, la narcolèpsia, els roncs, les apnees del son o la síndrome de cames inquietes, uns desordres que poden ser primaris --quan estan associats a altres trastorns-- o secundaris --si estan relacionats amb problemes de salut mental.

El text remès al Congrés reconeix que en els últims anys han augmentat els trastorns associats a qüestions de salut mental, un fet que --alerten-- "pot constituir un problema de Salut Pública".

"Dormir és fonamental per a la salut i és un requisit biològic essencial per a la vida humana", explica Ana Fernández Arcos, coordinadora del Grup d'Estudi de Trastorns de la Vigília i el Son de la Societat Espanyola de Neurologia, que afegeix que el son està implicat en "nombrosos processos fisiològics".

"Una mala qualitat del son es relaciona amb problemes de salut, com l'augment del risc de mortalitat per malalties cardiovasculars, problemes metabòlics com diabetis o obesitat, disfuncions neurocognitives o temes de salut mental", continua.

"Experimentar canvis puntuals en el son és normal, però certs factors externs --com hàbits de vida inadequats i estrès-- o patir un trastorn en el dormir poden provocar canvis greus en els patrons del son que poden afectar la salut."

Els patrons que determinen la qualitat del son són principalment: la durada, que ha de ser suficient per llevar-nos descansats; la continuïtat --dormir de forma estable i sense fragmentacions-- i arribar a totes les fases de son profund que impliquen un descans reparador.

Entre els factors que ajuden a millorar la qualitat del son hi ha tenir un estil de vida saludable, amb horaris i rutines regulars sobre les hores d'anar-se'n a dormir i llevar-se, fer exercici físic i sopars lleugers, no consultar el mòbil o l'ordinador al vespre --abans d'anar a dormir--, no fer migdiades massa llargues, reduir la cafeïna i evitar els tòxics, com l'alcohol o el tabac, sobretot a la nit.

Tot i que la majoria de trastorns del son es poden prevenir o tractar, només una tercera part de les persones que actualment en tenen algun busquen ajuda, segons la Societat Espanyola de Neurologia.

S'estima que gairebé la meitat de la població mundial (el 45%) patirà un trastorn de son greu en algun moment de la seva vida.

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
Anar al contingut