Creix la tensió entre Israel i Palestina en l'episodi més violent des de fa més d'un any

Els atacs d'Israel han provocat la mort de 32 persones a Gaza, entre les quals sis infants

Actualitzat

Continua l'escalada de tensió entre Israel i Gaza, després que Israel matés en un bombardeig Taisir al-Jabari, número dos de la Jihad Islàmica Palestina i responsable del seu braç armat al centre i nord de la Franja de Gaza.

Els bombardejos a la Franja de Gaza han continuat aquest dissabte i Israel amenaça d'allargar una setmana l'ofensiva, la més important des del maig de l'any passat, una guerra d'onze dies que va deixar 260 morts del costat palestí i 14 de l'israelià.

Els atacs ja han provocat la mort de 32 persones, entre les quals sis infants, segons ha confirmat aquest dissabte al vespre el ministeri de Sanitat palestí. També hi hauria un centenar de ferits a Gaza.

Cinc d'aquests infants i un adult haurien mort per l'impacte d'un coet a la ciutat de Jabaliya, al nord de la Franja de Gaza. La Jihad Islàmica ha atribuït l'atac a Israel, però l'exèrcit israelià assegura que es tracta de l'impacte d'un coet fallit del grup palestí.

Palestins inspeccionen el forat que ha quedat després de l'atac israelià a Gaza (EFE/EPA/Mohammed Saber)

Israel assegura haver detingut també una vintena de persones relacionades amb la Jihad Islàmica, que al seu torn, ha respost llançant més de 150 míssils contra ciutats israelianes. La majoria han estat interceptats pel seu sistema de defensa antimíssils o han caigut en àrees despoblades. Tot i així, hi ha hagut dos militars hebreus ferits.

Yair Lapid, primer ministre d'Israel, ha dit que es tracta d'una "operació antiterrorista precisa contra una amenaça immediata". "La nostra lluita no és amb el poble de Gaza. La Jihad Islàmica és un representant iranià que vol destruir l'estat d'Israel i matar israelians innocents", ha dit. 

El cert és que l'operació militar permet a Lapid treure pit davant el seu electorat per les eleccions de l'1 de novembre, convocades en perdre l'ajustada majoria al parlament

Per la seva banda, Hamas ja ha condemnat els atacs. Hazem Qassem, portaveu de Hamas: "Aquest crim ha passat malgrat totes les nostres comunicacions amb l'ocupació a través de mediadors. L'ocupació ha de pagar el preu d'aquest delicte, que en cap cas ha de quedar impune".

Míssils disparats des de Gaza cap a Israel aquest diumenge (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Sense alto el foc a la vista

Ni Israel ni la Jihad Islàmica Palestina parlen d'alto el foc, i Israel assegura, a més, que podria mobilitzar més de 25.000 reservistes per reforçar la frontera amb Gaza. Una nova ofensiva, després d'un any de relativa calma, que ha agafat per sorpresa la població.

L'Iran ha assegurat que Israel pagarà un alt preu pels atacs mentre que Egipte treballa per aconseguir un alto el foc, tot i que de moment, sense èxit. La Unió Europea demana també aturar l'escalada de tensió i fins i tot Rússia ha mostrat preocupació i ha fet una crida a la moderació.


Setmana d'alta tensió

Els atacs sobre Gaza --un territori de 2 milions de persones sota estricte bloqueig per part de l'estat d'Israel-- arriben després de la detenció d'un altre líder de la Jihad, Bassem Saadi, a Cisjordània, aquest dilluns.

Si bé el grup palestí es va limitar a amenaçar amb represàlies, sense que s'hagin acomplert, les autoritats israelianes van declarar l'estat d'alerta al país. L'Exèrcit d'Israel ha desplegat reforços al voltant de la Franja i ha tancat els passos fronterers als ciutadans de Gaza.

 

La Jihad Islàmica Palestina

La Jihad islàmica va néixer fa 40 anys amb l'objectiu d'aconseguir amb la lluita armada un estat palestí i des de llavors han reivindicat nombrosos atacs contra Israel a través del seu braç armat, les brigades Al-Quds.

Encara que part del seu lideratge viu al Líban i a Síria, la Jihad té la seva base a Gaza, territori governat per Hamas. Hi està ben implantada, tot i que no té ni tants membres, ni tant pressupost ni tant armament, però té més llibertat d'acció perquè no governa i es coordinen sovint.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut