Creix la demanda d'ajuda per addiccions després del confinament
La cocaïna és el motiu pel qual es demana més ajuda a Projecte Home Catalunya (Piqsels)

Creix la demanda d'ajuda per addiccions després del confinament

El consum de cocaïna origina gairebé la meitat de les peticions d'ajuda a Projecte Home

RedaccióActualitzat

Les demandes d'ajuda per tractar una addicció al juny han crescut un 18% en relació amb l'any passat. Els mesos de confinament en tenen la culpa. Ho recull un informe de Projecte Home Catalunya, presentat avui, la vigília del Dia Internacional de la Lluita contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues. L'ONG diu que els nivells ja s'acosten als d'abans del confinament i adverteix que és a partir d'ara quan es començaran a notar els efectes d'una situació com la que hem viscut.

El document assenyala que "l'acumulació de setmanes de reclusió obligatòria ha provocat que qui segueix un tractament per a les addiccions" tingui, per exemple, "pèrdua d'hàbits i rutines, falta de motivació, sensació de solitud, augment dels conflictes amb la família o bé un impuls del desig de consumir drogues i un augment del risc de tenir recaigudes."

En aquest sentit, l'informe destaca "els casos de persones que tenien un consum lleu o moderat d'alcohol i que l'han incrementat pel fet d'estar en un ERTO i no treballar durant aquest període".

El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, afirma que "estudiar, establir amistats noves, practicar esport en grup o exercir voluntariat són exemples d'activitats troncals del tractament, i que en la nova realitat social esdevenen molt més difícils de fer, així com el creixement de l'atur". La fase següent és l'entrada al mercat de treball. Segons Orioll Esculies, "tenir una feina és un dels principals factors protectors per a superar una addicció."

Creix la demanda d'ajuda per addiccions després del confinament
El confinament va frenar les demandes d'ajuda però ara es tornen a disparar (Projecte Home Catalunya)


L'entitat ha mantingut els tractaments a través de videoconferència. El confinament també ha servit en alguns casos perquè alguns addictes o les seves famílies prenguessin consciència del problema.


S'incrementa el consum de cocaïna

Durant aquests últims mesos, la majoria de persones amb consum actiu de drogues o bé que n'han consumit durant anys, al mateix temps, també, abusen del tabac. Segons l'ONG, és un factor de risc perquè el virus tingui conseqüències més negatives en casos de persones en què són més presents les malalties pulmonars obstructives cròniques o l'asma. A més, compartir material de consum amb altres persones n'incrementa el risc de contagi.

Projecte Home subratlla que la cocaïna és, per quart any consecutiu, la substància que més demandes d'ajuda provoca, amb un 47,6% dels casos. Fa més d'una dècada que el consum de cocaïna es manté en percentatges molt elevats, però la percepció social del greu risc que pot
suposar per a la salut és baixa. El text remarca que Barcelona és la ciutat europea on es troben més restes de cocaïna a les aigües residuals.
 

Creix la demanda d'ajuda per addiccions després del confinament
La cocaïna i l'alcohol n'encapçalen el rànquing, segons recull l'informe


Després de la cocaïna, l'alcohol és la segona substància amb més incidència entre els adults, amb un 34,1% dels casos. És la droga més econòmica i acceptada socialment, apunta l'ONG. Per a moltes persones, l'alcohol actua com a substitutiu d'altres consums. L'heroïna és la substància principal per a un 6,4% d'adults que han demanat ajuda, seguida del cànnabis, amb un 6,1%, i les ludopaties o altres conductes addictives, amb un 2%.


Cànnabis i "botellons" entre els més joves

En relació amb els joves atesos a Projecte Home d'entre 13 i 23 anys, el consum de cànnabis provoca la majoria de les demandes d'ajuda, amb un 73,1% dels casos. Acostumen a ser joves que arriben a l'entitat per la insistència de les famílies. Habitualment, el cànnabis és la cara visible d'altres problemes, com el consum abusiu d'alcohol, l'excés d'ús de les noves tecnologies, el fracàs escolar, les relacions conflictives amb la família, l'aïllament social o conductes sexuals de risc, entre d'altres.
 

Creix la demanda d'ajuda per addiccions després del confinament
El perill dels "botellons" en una època com aquesta


En el moment de desescalada, l'entitat alerta que el consum desenfrenat i en grup d'alcohol i altres drogues, l'anomenat "botellón", es converteix en un factor de risc de contagi de Covid-19 si no es respecta la distància física, l'ús de mascaretes o s'evita compartir gots o cigarretes de cànnabis.

Amb motiu de la pandèmia, Projecte Home ha readaptat els programes i ha creat nous serveis per cobrir necessitats noves. Això suposa un increment de personal i de despesa en un context de davallada d'ingressos econòmics. L'entitat ha llançat la campanya "Ets Essencial", una iniciativa que destaca el paper de tothom a l'hora d'ajudar les persones amb addiccions. Durant els pròxims quatre mesos, aquesta
campanya té per objectiu recaptar 100.000 euros.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutDesescaladaDrogues
Anar al contingut