Creix el turisme de residus: anar al poble del costat per esquivar el porta a porta

Vilalba Sasserra començarà a multar els veïns de pobles com Llinars, que els desborden els contenidors de rebuig, la fracció més contaminant i cara de gestionar

RedaccióActualitzat

"Porta, porta... cap al poble del costat". A Catalunya cada vegada són més els pobles i barris que aposten per la recollida d'escombraries porta a porta, que consisteix a treure els contenidors i passar a recollir els residus --cada dia un de diferent-- a la mateixa porta dels habitatges.

Però feta la llei, feta la trampa, i per a alguns veïns és més fàcil anar a llençar la brossa al poble del costat. Això és el que està passant, per exemple, al Vallès Oriental. A Llinars, fa tres mesos que tenen el porta a porta.

Això ho han notat, i de valent, al poble del costat, Vilalba Saserra. Per això l'Ajuntament d'aquest petit municipi del Montseny ha decidit que començarà a multar per aquestes visites indesitjades.

L'alcalde, Joan Pons, ho exemplifica amb el cas d'una zona de contenidors que es desborda dia rere dia. Abans del canvi de sistema de Llinars, els contenidors només s'omplien fins a la meitat, perquè en realitat només estan pensats per donar servei a cinc cases del poble.

S'omplen, doncs, per culpa de l'anomenat turisme de residus. Les persones que no volen complir amb el reciclatge que imposa el porta a porta i busquen contenidors de rebuig als pobles del costat.

Però això suposa un cost extra per al municipi que ho rep. El rebuig és la fracció més contaminant i també la més cara de gestionar. I serà cada vegada més car, com explica l'alcalde:

"Som un municipi molt petit, de 750 habitants. Que ens aboquin això ens fa pujar el volum de resta, que és el més car, i això vol dir que tots els veïns de Vilalba estem pagant més per les escombraries, quan no hauria de ser així"

Per això han decidit multar qui llenci les escombraries i no sigui del poble. Ja tenen càmeres de control mediambiental i en posaran més, a banda dels abocaments que puguin detectar els treballadors de la brigada o els serveis municipals. La sanció pot arribar fins als 300 euros.


El porta a porta, aliat dels bons resultats de reciclatge

A Llinars del Vallès, el poble veí, on fa tres mesos que fan recollida porta a porta, han passat de reciclar un 25% a un 80% dels residus.

N'estan molt satisfets i creuen que els abocaments de brossa a altres pobles, com Vilalba, no serien tant de particulars sinó de petites empreses que no contracten gestor de residus.

L'alcalde, Martí Pujol, admet que en els establiments, com ara una oficina, no s'hi fa la recollida porta a porta "i per una bossa d'escombraries petita, que és una bossa d'escombraries normal, van a buscar el primer contenidor, que pot ser el de Vilalba".

El que ara passa ara a Vilalba i Llinars ja ha passat abans en dos pobles pròxims: Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera.

Veïns de Sant Esteve, que té instaurat el porta a porta, duien la brossa sense reciclar a Santa Maria, que ha posat desenes de sancions per dissuadir aquest turisme de residus.

Una pràctica que, més enllà de les multes, serà encara més difícil quan el porta a porta es vagi estenent.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut