Imatge original i processada del primer geòglif de Nazca trobat amb intel·ligència artificial (Universitat de Yamagata)

Creix el misteri de les línies de Nazca: troben 143 geòglifs de formes humanes i animals

Científics japonesos localitzen noves figures i alerten de la necessitat de protegir les línies declarades Patrimoni de la Humanitat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Fins a 142 nous geòglifs han estat descoberts a Nazca, al Perú, a partir d'un treball de camp, primer, i analitzant dades 3D d'alta resolució després. A més, una altra figura dibuixada sobre el terreny ha pogut ser descoberta, per primera vegada, gràcies a la utilització d'intel·ligència artificial.

Les noves figures han estat localitzades, sobretot, a l'oest de la pampa de Nazca, on un equip de científics de la universitat japonesa de Yamagata treballa des de fa anys.

En concret, l'equip liderat pel professor Masato Sakai, del departament d'Antropologia Cultural i Arqueologia Andina, estudia les línies de Nazca des del 2004, ja fa quinze anys.

 

Imatge original i processada d'una figura humana, datada entre els anys 100 aC i 100 dC  (Universitat de Yamagata)

 

Imatge original i processada d'una serp de dos caps i un humanoide, datada entre els anys 100 aC i 100 dC  (Universitat de Yamagata)

 

Els nous geòglifs representen figures humanes, animals com serps o ocells i també altres éssers. Els més antics es calcula que van ser realitzats entre l'any 100 abans de Crist i l'any 100 després de Crist, considerat el període inicial de Nazca. 

D'altres són immediatament posteriors, i haurien estat realitzats entre els anys 100 i 300 després de Crist, considerat el període primerenc de Nazca.

 

Imatge original i processada d'un ocell, datada entre els anys 100 i 300 dC (Universitat de Yamagata)

 

Les línies de Nazca van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1994. Aleshores només s'havien descobert 30 geòglifs. Ocupen una superfície d'uns 20 per 15 quilòmetres a la pampa de Nazca, situada a 60 quilòmetres de la costa i 400 quilòmetres al sud de Lima, la capital del Perú.

El geòglif 143, que representa una figura humanoide, és el primer de la història que s'ha trobat utilitzant un model d'intel·ligència artificial. Ho ha fet possible un estudi dut a terme entre el 2018 i el 2019 en col·laboració amb IBM Japó.

 

Primer geòglif localitzat gràcies a un model d'intel·ligència artificial (Universitat de Yamagata)

 

La Universitat de Yamagata ha informat, en un comunicat, que el model d'intel·ligència artificial s'ha desenvolupat en un servidor configurat amb la plataforma d'aprenentatge profund IBM Watson Machine Learning Community Edition, abans coneguda com "IBM PowerAI".

L'ús de la intel·ligència artificial ha permès processar grans volums de dades, incloses fotografies aèries d'alta resolució.

 

Imatge original i processada d'un peix, datada entre els anys 100 aC i 100 dC  (Universitat de Yamagata)

 

En la nota de premsa emesa per la Universitat de Yamagata s'afirma que "aquesta tecnologia i aquests esforços s'espera que promoguin la comprensió de totes les línies de Nazca com un tot, i accelerin la recerca i la consciència sobre activitats per protegir aquest lloc Patrimoni de la Humanitat".

Els científics també alerten que l'expansió d'àrees urbanes ha causat danys a les línies i que és necessari protegir els geòglifs

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut