"Creia que només publicarien la seva part": Zelenski sobre la conversa amb Trump
El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, i el dels EUA, Donald Trump, aquest dimecres a Nova York (Reuters)

"Creia que només publicarien la seva part": Zelenski sobre la conversa amb Trump

La denúncia que va destapar el cas de Trump contra Biden assegura que la Casa Blanca va intentar amagar les proves

Manel Alias / Josep Maria CampsActualitzat

La transcripció de la trucada entre Donald Trump i Volodímir Zelenski està impulsant l'"impeachment" contra el primer als EUA, i a Ucraïna està fent pujar els colors al seu president.

L'antic humorista i actor ha hagut de sortir al pas per intentar rebaixar la importància de l'afer, i ho ha fet utilitzant la seva millor arma: fent broma, i davant del mateix Trump:

Donald Trump: "Crec que Ucraïna és un país amb molt de potencial."

Volodímir Zelenski: "Sí. Ho sé perquè soc d'aquell país."


Zelenski i Trump s'han conegut en persona aquest dimecres, precisament el mateix dia en què es feia pública la transcripció de la conversa telefònica entre ells dos.

Figurant de Trump

Per això a Zelenski no se l'ha vist tan còmode com altres vegades. A la seva sèrie de televisió era el protagonista que feia justícia i ara s'ha vist fent de figurant de Trump.

I el pitjor de tot: a la conversa telefònica, quan aquest li demana que investigui Joe Biden, el seu rival polític, Zelenski li segueix el corrent i li dona a entendre que ho farà.

I això el deixa en evidència davant dels ucraïnesos que el van votar per acabar amb les corrupteles del poder.

La candidesa de Zelenski

Davant de Trump, el president d'Ucraïna ha afirmat que van ser només paraules per sortir del pas:

"Tenim un país independent i amb una seguretat independent. No puc pressionar ningú. No vaig fer cap trucada."

Ja sense Trump al costat, i amb una certa candidesa, s'ha mostrat sorprès que la seva part de la conversa també s'hagi fet pública:

"Vam llegir que ho publicarien. Però em vaig pensar que publicarien només la seva part."

Segona bomba contra Trump

Després de la desclassificació de la conversa telefònica, aquest dijous s'ha fet pública la denúncia interna d'un membre dels serveis secrets que va alertar de la conversa.

La denúncia confirma que Trump va utilitzar el càrrec de president per forçar a l'estranger una interferència en les eleccions, i afegeix que la Casa Blanca va intentar ocultar les proves:

"He rebut informació de múltiples funcionaris que el president està utilitzant el poder del seu càrrec per demanar a un país estranger que interfereixi en les eleccions del 2020".

"Advocats de la Casa Blanca van ordenar extreure la transcripció de la trucada del sistema d'arxiu classificat habitual i guardar-la en un de codificat on hi ha, entre d'altres, les de les accions encobertes."

Joseph Maguire, coordinador de les agències d'espionatge nord-americanes, ha donat aquest mateix dijous tota la credibilitat a aquesta denúncia:

 

Pressions a tots nivells

La denúncia explica que Trump no en va tenir prou amb la trucada: hi va haver una campanya per pressionar múltiples estaments de l'estat ucraïnès i va destituir l'ambaixador dels EUA a Kíev perquè s'hi resistia.

Fins i tot detalla com es va retenir l'ajuda militar i una possible trobada Zelenski-Trump com a eina de pressió per veure si Ucraïna, literalment, "seguia el joc i complia".

Si tot això s'acaba confirmant, a alguns republicans els serà molt difícil salvar el president de l'"impeachment".


"La més gran estafa"

Trump, que diu que és Biden qui ha de donar explicacions, perquè assegura que el que va fer a Ucraïna amb el seu fill sí que va ser un conflicte d'interessos, ha respost a Twitter amb el seu habitual victimisme superlatiu:

"La més gran estafa de la història de la política americana!"



Atacar un rival polític

Joe Biden, aspirant a ser el candidat a la presidència dels EUA pels demòcrates, i el seu fill Hunter Biden


L'interès de Trump per Ucraïna està relacionada amb Hunter Biden, fill del demòcrata Joe Biden, que pot ser el seu contrincant en les presidencials del 2020.

El 2014, Hunter Biden va entrar al consell de direcció de Burisma, una empresa privada de gas ucraïnesa i poc després es va obrir una investigació per presumpte frau econòmic de la firma.


L'equip de Trump acusa Biden, llavors vicepresident dels EUA, d'haver pressionat Ucraïna perquè es destituís el fiscal general d'aleshores i la investigació acabés al calaix.

I ara li demanava a Zelenski una reobertura del cas per fer-li un favor. De fons, plana l'amenaça de retirar-li l'ajuda econòmica i política, crucial per a Kíev per resistir a l'agressivitat de Rússia.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsUcraïnaVolodímir Zelenski
Anar al contingut