Creen un test simple i barat per detectar la immunitat cel·lular contra la Covid-19
Braços de voluntaris amb el test d'immunitat cel·lular i les reaccions (Yvelise Barrios/MDPI Vaccines)

Creen un test simple i barat per determinar la immunitat cel·lular contra la Covid-19

Els investigadors asseguren que és molt eficaç per identificar les persones a les quals és recomanable de posar una tercera dosi de la vacuna

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Un test desenvolupat a l'Hospital Universitari de Canàries pot ser de molta ajuda per detectar les persones que tenen poques defenses contra la Covid-19 malgrat que s'hagin vacunat.

El test, de baix cost i d'ús fàcil, consisteix a injectar al braç una solució amb la proteïna S del virus, la que li permet entrar a les cèl·lules, i veure la reacció que provoca.

Si els limfòcits T de la sang estan actius contra les cèl·lules infectades amb Covid-19, la reacció serà visible en les següents hores, de manera que es poden avaluar les defenses a simple vista.

Les recerques fetes per comprovar que el test funciona s'han publicat a les revistes Clinical Immunology pel que fa als infectats, i MDPI Vaccines en el cas dels vacunats.


Via infecció i via vacuna

En declaracions a Catalunya Ràdio, la immunòloga Yvelise Barrios, una de les investigadores que ha desenvolupat el test, assegura que detecta la immunitat tant si es té per infecció com per vacunació:

"El test és molt específic, només surt positiu si t'has vacunat o has passat la malaltia. D'altra banda, en les persones immunocompetents, aquelles que tenen sistemes immunològics normals, el test té una efectivitat molt bona, detectem aquestes cèl·lules T respecte a la proteïna S en un percentatge molt alt de les persones que han passat la malaltia i el 98% de les persones que s'han vacunat."

Barrios va prestar-se a la prova ella mateixa, i ho va fer públic a Twitter:

 

 

Aquest test, similar a una prova d'al·lèrgia, és una adaptació del mètode que s'utilitza per detectar la tuberculosi, i es basa en el fenomen anomenat hipersensibilitat endarrerida, DTH en anglès.


Per detectar a qui li cal una tercera dosi

Els autors asseguren que aquest test serà molt útil per saber el grau de protecció davant el coronavirus de col·lectius concrets.

És el cas de les persones amb immunodepressió, i per a les quals es considera que dues dosis de vacuna són insuficients, i per això se'ls vol administrar una tercera dosi aviat.

Complementari als d'antígens

Aquesta prova és complementària als tests d'antígens, que detecten els anticossos que combaten el virus, però no la protecció dels limfòcits o cèl·lules T.

Barrios i el seu equip asseguren que el seu test és molt més fiable que els d'antígens, i també que hi ha persones que tenen pocs anticossos però en canvi una bona protecció cel·lular.

Actualment els únics tests disponibles per avaluar aquesta protecció cel·lular són cultius cel·lulars en laboratori, que resulten cars i difícils de generalitzar.


Contactes amb una farmacèutica canadenca

Preguntada pel portal 324.cat per si hi ha previsió que es pugui fabricar i comercialitzar el seu test en breu, Barrios ha explicat que està en converses amb una empresa del Canadà, Biovaxys, que s'ha interessat per encarregar-se'n.

La immunòloga explica que se'ls va acudir desenvolupar el test gràcies a l'experiència que tenien amb les proves de tuberculosi.

Van pensar que adaptant-la a la Covid-19 podien contribuir a resoldre la situació creada al seu hospital, i explica que, de moment, la proposta canadenca ha estat l'única que els ha arribat.

De tota manera, s'ha mostrat convençuda que el test pot estar al mercat en relativament poc temps, tot i que no ha gosat concretar quan pot ser això.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut