Creen un test de càncer d'endometri que es pot fer a casa i detecta gairebé tots els casos

Investigadors catalans i austríacs han desenvolupat la prova, capaç de detectar entre el 90% i el 100% dels casos de càncer d'endometri i que seria especialment útil per a dones en risc de tenir-lo

Xavier DuranActualitzat

Una nova prova ràpida i no invasiva s'ha mostrat efectiva per detectar el càncer d'endometri, un dels més freqüents entre les dones. El nou test podria ser molt útil per a les dones amb risc de tenir aquest càncer, però també per a la detecció precoç en la població general.

El nou test l'han dissenyat i assajat científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat d'Innsbruck, a Àustria. Els resultats s'han publicat al Journal of Clinical Oncology.

El càncer d'endometri afecta cada any més de 400.000 dones a tot el món. Els actuals mètodes de diagnòstic són molt invasius i dolorosos. Majoritàriament es fan amb biòpsies de l'endometri.

A més, un retard en el diagnòstic obliga a fer tractaments més agressius i disminueix significativament la supervivència de les pacients.

El nou test és epigenètic: mesura els nivells d'una alteració química --la metilació-- en dos gens concrets, cosa que en provoca l'activació o inactivació. Les mostres es poden obtenir raspant lleugerament el coll de l'úter, i això es pot fer tant a la consulta mèdica com a casa. En aquest segon cas es fa servir un petit dispositiu semblant a un tampó.

La doctora Costa aguantant una mostra
La doctora Laura Costas lidera el projecte (Idibell)

En els assajos, el test ha detectat entre un 90% i un 100% dels càncer d'endometri, tant amb les mostres preses pel personal mèdic com en les preses per la pacient a casa, segons explica la doctora Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d'infeccions i càncer de l'Idibell i l'ICO:

"Amb aquest nou sistema es pot reduir la pressió assistencial i la necessitat d'una derivació inicial a un especialista i contribuir, per tant, a un diagnòstic més ràpid".

 


Grups de risc i població general

L'estratègia pot ser molt beneficiosa en dos grups de risc: dones postmenopàusiques amb sagnat ginecològic, principal símptoma del càncer d'endometri, i dones amb la síndrome de Lynch, una afectació genètica hereditària que predisposa a desenvolupar càncer.

Però l'estudi també ha mostrat resultats molt esperançadors per a la població general, fora de risc, perquè ha permès identificar aquest càncer un any abans de ser diagnosticat.

Abans d'implantar aquest nou mètode de diagnòstic, però, els investigadors proposen fer estudis de cost-efectivitat i analitzar cohorts grans d'aquests grups de risc de càncer d'endometri.

També estan fent proves per avaluar tests similars per al diagnòstic d'altres càncers ginecològics.

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut