Creen un sistema capaç de transformar els senyals cerebrals en textos
El sistema detecta l'activitat de les neurones

Creen un sistema capaç de transformar els senyals cerebrals en textos

Relaciona l'activitat de les neurones amb les frases que l'individu pronuncia i les tradueix en paraules

Xavier DuranActualitzat

Interpretar què diu una persona només a partir de la seva activitat cerebral és possible. Almenys, en un experiment a petita escala, com es descriu a la revista Nature Neuroscience.

Els experiments fets en els darrers anys per intentar traduir l'activitat neuronal en frases han tingut, fins ara, un rendiment baix i només han permès descodificar al voltant d'un 40% de les paraules de les frases.

Ara, Joseph Makin, David A. Moses i Edward Chang, del Centre de Neurociència Integral de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, han utilitzat avenços recents per millorar el rendiment del sistema.

Els autors van reclutar quatre persones i els van connectar al cervell uns elèctrodes utilitzats habitualment per detectar convulsions.

La tècnica utilitzada és l'electrocorticografia. En aquest cas, a diferència de l'electroencefalografia habitual, els elèctrodes es connecten directament a l'escorça cerebral per detectar l'activitat de les neurones.

L'activitat neuronal es va introduir en una xarxa neuronal artificial, que les relacionava amb els senyals que donen ordres als músculs de la boca per pronunciar vocals o consonants.

Una altra xarxa neuronal descodificava aquesta relació paraula per paraula fins a compondre les frases.

Cada participant va repetir entre 30 i 50 frases. Segons els investigadors, el sistema era capaç de reconèixer les frases amb un error inferior al 7%.

Tot i això, els autors reconeixen que a vegades es produïen errors i el sistema, a l'hora d'interpretar una frase, hi introduïa paraules d'una altra o fins i tot la canviava totalment.

Però també destaquen un altre aspecte positiu: el sistema no només identifica les frases en conjunt, sinó que també detecta les paraules que les conformen. Això fa que en el futur es podran reconèixer frases diferents a les que s'hagin fet servir en el seu entrenament.

Conclouen que calen més recerques per perfeccionar el sistema, però que en el futur es podria utilitzar en pròtesis per a persones que hagin perdut la parla.

Fa poc més d'un any, un altre equip va presentar un sistema semblant, basat en altres tècniques.

ARXIVAT A:
TecnologiaRecerca científica
Anar al contingut