La peça, de la mida d'una figureta de Lego, es fon per travessar els barrots (Matter)

Creen un robot de metall líquid capaç de fondre's per travessar barrots, com Terminator

Anomenat MPTM, pot tenir nombroses aplicacions en àmbits com la microelectrònica, la medicina o l'enginyeria

RedaccióActualitzat

Sembla una escena de la pel·lícula "Terminator 2", en què un robot enviat al passat travessa els barrots d'una presó com si fos líquid.

La diferència és que en comptes de veure-hi el model T-1000 de la corporació Skynet hi veiem una figureta blanca que sembla de Lego.

Està darrere una reixa i en un moment determinat es fon com si fos de mercuri, la travessa i recupera la forma original a l'altra banda.


El vídeo forma part d'un article publicat aquest dimecres a la revista científica Matter, sobre l'experiment dut a terme per un grup d'investigadors de la Xina i els Estats Units.

Anomenen la seva creació "matèria de transició de fase magnetoactiva", o MPTM per les inicials en anglès.

La seva principal característica és que té la capacitat de passar de l'estat sòlid a l'estat fluid de manera reversible, i tornar a solidificar-se.

Les peces de metall líquid reparen el circuit d'un llum led, integrant-s'hi (Matter)

Això, com expliquen Qingyuan Wang i Chengfeng Pan, autors inicials de la idea, i la resta de científics que hi han contribuït, ho han aconseguit barrejant micropartícules ferromagnètiques de NdFeB en una matriu LM (gal·li pur) de baix punt de fusió.

És a dir, barrejant partícules de neodimi, ferro i bor en una matriu de gal·li, un metall que es fon a menys de 30 graus centígrads.

La presència de les partícules ferromagnètiques permet fondre la figura, mitjançant l'escalfament per camps magnètic alterns. Després, es refreda per la mateixa temperatura ambiental i recupera la seva forma sòlida.


Resistència i velocitat en estat sòlid, i adaptabilitat en estat líquid

Els responsables de l'experiment remarquen: "Els materials MPTM combinen de manera única una alta resistència mecànica, una gran capacitat de càrrega i una velocitat de locomoció ràpida en la fase sòlida, amb una excel·lent adaptabilitat morfològica (allargament, divisió i fusió) en la fase líquida".

Poden, per exemple, suportar 30 quilos i desplaçar-se a una velocitat de més d'un metre per segon.

A banda del vídeo en què la figura és capaç de travessar els barrots, els autors de l'experiment n'han publicat d'altres en què peces d'MPTM són utilitzades per treballar en espais de molt difícil accés per acoblar peces mecàniques o per soldar un circuit electrònic.

També, fins i tot, per administrar medicaments en un model artificial d'estómac o per extreure'n un objecte estrany.


Així, per exemple, la peça d'MPTM es pot fondre per convertir-se en uns cargols necessaris per subjectar les parts de la subjecció d'un pes. O per soldar i restaurar el circuit d'un llum led.


En l'àmbit mèdic, una peça d'MPTM pot arribar a l'estómac, fondre's al voltant de l'objecte i, llavors, un cop resolidificada, ser conduïda a l'exterior magnèticament.

De manera inversa, pot introduir-se en el cos, amb un fàrmac a l'interior i fer-la arribar fins a un lloc concret, un cop en el qual es fondria perquè alliberés el fàrmac abans de solidificar-se i ser expulsada novament.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut