@janquim

Creen un joc sobre les poblacions catalanes a partir de "dades obertes"

Skolti proposa experiments diversos amb les dades digitalitzades. Aquest cop ha volgut aprofitar les dades estadístiques dels municipis per encetar una reflexió sobre les possibilitats de l'obertura de dades mitjançant un concurs.

Actualitzat
Quin municipi té més superfície, Begur o Esterri de Cardós? I quin ajuntament té més habitants, Sant Jaume d'Enveja o Torre-serona? I quina població té més habitants menors de catorze anys, Serra de Daró o Albons?

La llista de preguntes continua, i totes són igual de complicades per no dir que gairebé impossibles de respondre si no és que s'hi acara algú que viu en aquests pobles. D'aquesta manera, en l'encert hi té força a veure l'atzar, però és que fet i fet només es tracta d'un joc.

Es diu PobQuiz i presenta tres quadres on es pot veure quins usuaris han aconseguit més respostes bones però també de quines poblacions catalanes s'ha donat una resposta millor, com ara Isona, i de quines se'n desconeixen més dades, com per exemple Sant Feliu de Guíxols.

Sí, és un joc, però és alguna cosa més: la demostració que si les dades es posen a l'abast de persones que tenen el coneixement suficient de la tecnologia es poden reconvertir en productes de formats molt diferents.

Laboratori digital

En aquesta ocasió, es tracta d'una aplicació creada pel laboratori Skolti, que ja va presentar la tardor passada un sistema d'audició de la conversa digital en campanya electoral i que també ha llançat un experiment per endevinar els avatars al Twitter.

Aquest cop, han fet servir les dades que l'Institut d'Estadística de Catalunya ha volgut compartir mitjançant un servei de Google, com ja va informar el 3cat24.

Des de Skolti, expliquen a aquest mitjà que van triar aquestes dades "perquè estan molt ben documentades". Van optar pel joc perquè volien crear una aplicació entretinguda i la veritat és que força usuaris catalans del Twitter se n'han fet ressò i han tingut a més la gosadia de participar-hi amb el mateix nom d'usuari que fan servir en aquesta xarxa social.

Han hagut d'anar de pressa, perquè volien presentar-ho al concurs Abredatos d'aquest any, una convocatòria que vol impulsar la creació de serveis i aplicacions amb les dades obertes durant 48 hores i que es va fer els dies 7 i 8 d'aquest mes. 

A poc a poc, les administracions es van incorporant al procés d'obrir les dades, com ja fan a Catalunya el govern de la Generalitat amb un portal específic i ciutats com Barcelona, Badalona i Lleida.

Més aplicacions

Des de Skolti ho tenen clar: "Volíem donar a conèixer les dades obertes del país i animar altres desenvolupadors a crear aplicacions".

De moment han aconseguit enganxar força gent en un concurs una mica estrany però que no seria possible si l'Idescat no hagués fet el pas. Ara, amb el mateix paquet de dades sobre els municipis de Catalunya, moltes altres persones poden provar de crear una aplicació que a més d'entretenir sigui pràctica per a la vida de cada dia.

Aquest és el repte, i a poc a poc ja hi ha més iniciatives ciutadanes de vocació social que fan un ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Tard o d'hora orientaran la seva tasca cap a les aplicacions amb dades obertes.

Anar al contingut