Laboratori d'anàlisis clíniques (PIXABAY Michal Jarmoluk)

Creen un fàrmac eficaç per a un tipus de càncer gastrointestinal que no tenia tractament

En el 90% dels casos s'han reduït els tumors parcialment o totalment, segons l'assaig que publica The Lancet Oncology i en el qual participa l'Hospital de la Vall d'Hebron

Actualitzat

L'Hospital de la Vall d'Hebron participa en el desenvolupament del primer fàrmac efectiu en un tipus de càncer gastrointestinal mortal que fins ara no tenia tractament. L'Avapritinib és el primer fàrmac que funciona en pacients amb tumors avançats de l'estroma gastrointestinal, GIST, segons les sigles en anglès, amb mutació PDGFRA D842V i que s'ha dissenyat específicament per a aquesta alteració.

Pla mitjà del doctor César Serrano, cap del Grup de Recerca Translacional en Sarcomes del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i oncòleg de l'Hospital Vall d'Hebron. Publicada el 6 de juny del 20
L'oncòleg César Serrano, cap del Grup de Recerca Translacional en Sarcomes del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO)

L'Avapritinib s'ha testat en 56 pacients amb GIST, dels quals a 55, se'ls va reduir el tumor parcial o totalment, segons els resultats de l'assaig que es publiquen a la revista de  "The Lancet Oncology"del mes de juliol

"És molt esperançador si tenim en compte que el 96% dels pacients que van participar (en l'estudi) tenien la malaltia metastàtica, i fins el 61%, la malaltia clínicament avançada. Fins ara l'experiència amb altres fàrmacs com l'Imatinib, Sunitinib i Regorafenib, -tots inhibidors del tipus 2-, havien demostrat escassa o nul·la activitat en aquest tipus de pacients."

Ho explica l'oncòleg mèdic, César Serrano, de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Recerca Translacional en Sarcomes del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'únic investigador espanyol que ha format part de l'equip internacional que ha desenvolupat aquest assaig clínic, liderat pel doctor Michael Heinrich, de l'OHSU Knight Cancer Institute de Portland, als Estats Units.

Hospital Vall d'Hebron
L'Hospital de la Vall d'Hebron participa en l'assaig publicat a la revista Lancet Oncology
 

 

Tumors sense tractament efectiu

La importància d'aquest treball rau en el fet que fins ara aquests pacients no comptaven amb cap tipus de tractament efectiu, i tenien una supervivència de tot just un any. Ara, aquesta nova teràpia ha aconseguit resultats efectius en la pràctica totalitat d'aquests pacients. El 90% dels casos tractats han reduït els tumors parcial o totalment.

El GIST és un tipus de sarcoma, un tumor infreqüent que representa entre un 1 i un 3 % dels tumors malignes gastrointestinals i un 5% dels pacients, el que fa més difícil que sigui objecte d'estudis clínics i de trobar fàrmacs actius per combatre'l.

"Tot i ser pocs, el desenvolupament d'un fàrmac per a ells era una necessitat, ja que ara mateix no tenien cap alternativa i el seu pronòstic és desfavorable, amb una supervivència general de 15 mesos."

El 85% dels pacients de GIST presenten la mutació oncogènica en un receptor de la tirosina-quinasa, que en aquest cas és la diana que s'utilitza per dirigir el fàrmac.

"Això suposa un pas més en el desenvolupament de la medicina de precisió en el càncer. De nou hem aconseguit que una mutació concreta es converteixi en una diana terapèutica que ens ha permès desenvolupar un tractament efectiu."

L'estudi demostra la seguretat i l'eficàcia de l'Avapritinib en aquesta mutació oncogènica del receptor en gen KIT i la mutació PDGFRA. Altres inhibidors, que tenien bons resultats en altres casos, havien demostrat una escassa activitat en pacients amb GIST amb aquesta mutació.

Laboratori de recerca mèdica (PIXABAY/Michal Jarmoluk)

Sense resultats amb altres fàrmacs

L'Imatinib, com altres inhibidors de la tirosina-quinasa, van suposar una revolució en el tractament de pacients amb GIST amb metàstasi o inoperables, que van passar a tenir un càncer letal a una malaltia amb una millor supervivència general i tractaments durables, però no pels que tenien la mutació.

"Els pacients amb la mutació PDGFRA D842V no es beneficiaven en absolut de l'Imatinib, ni de posteriors inhibidors tirosina-quinasa, que es van provar. Avapritinib ha estat dissenyat per atacar de forma potent i selectiva aquesta mutació concreta de resistència, i a la vista dels resultats d'aquest assaig és evident que funciona."

Tot i que l'assaig encara està en la fase 1, en la qual s'avalua la seguretat, els resultats que s'han obtingut inviten a l'optimisme. El nou fàrmac ha estat aprovat recentment per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units, FDA, i actualment es trova en revisió per part de l'Agència Europea del Medicament, EMA. La seva aprovació per part de les autoritats sanitàries, diu Serrano, "és una fita en oncologia perquè es convertirà en el primer tractament per a pacients amb GIST que presenten aquesta mutació."
 

 

ARXIVAT A:
CàncerCiènciaSalutInvestigadors catalans
Anar al contingut