Londres

Creen un alcohol sintètic que emborratxa però no fa mal al fetge ni provoca ressaca

Malgrat ser millor opció per a la salut dels consumidors, no arregla problemes com el de la conducció sota els efectes de l'alcohol o l'addicció

Xevi MiróActualitzat

Alcarelle és un alcohol de laboratori que, si es pren, provoca els efectes d'una borratxera però no fa mal de cap ni al fetge. El doctor David Nutt, cap del departament de neuropsicofarmacologia del Imperial College de Londres, és qui l'està investigant i està fent els passos necessaris per poder-lo vendre. Segons un article del The Guardian, la seva idea és comercialitzar-lo com si fos un additiu alimentari i no com una droga. Amb tot, difícilment arribarà al mercat abans de cinc anys.

Segons la pàgina web de l'empresa, Alcarelle no vol substituir l'alcohol, es planteja com una alternativa a les begudes alcohòliques:

"El nostre objectiu és desenvolupar una beguda sense alcohol per a adults, que imiti els aspectes desitjats de l'alcohol -sociabilitat, relaxació, diversió- però sense els efectes horribles i perniciosos que fan tan de mal a la nostra salut."

 

La perillositat de l'alcohol

El Doctor Nutt té amplis coneixements sobre els estralls de l'alcohol entre els consumidors. Al 2009 va ser acomiadat del seu càrrec d'assessor per les polítiques antidrogues del govern britànic per l'aleshores ministre de l'Interior quan va dir en un article publicat al Transnational Institute que "l'alcohol és més perillós que l'LSD, el cànnabis i l'èxtasi". El mateix Nutt diu que:

 

"Si l'alcohol fos descobert avui, seria tractat com una substància il·legal. La quantitat segura d'alcohol, si s'apliquen els criteris estàndards, seria d'un got de vi a l'any".

 

Les altres conseqüències del consum d'alcohol

Amb tot, aquesta substància no arreglaria els problemes que el consum d'alcohol està provocant a la seguretat pública, com la conducció sota els seus efectes. L'empresa que hi ha darrere d'Alcarelle tampoc parla explícitament sobre l'addicció a aquesta substància.

 

Antídot a la borratxera

Nutt està en contra de la prohibició de l'alcohol i ell i la seva filla tenen un bar a Ealing, a l'oest de Londres. La investigació sobre l'alcohol sintètic la va començar fa més de 30 anys, quan investigava l'efecte de l'alcohol en els receptors gaba que tenim al cervell. Segons els seus estudis, quan els investigadors van bloquejar els receptors gaba, els efectes de borratxera en ratolins als quals s'havia donat alcohol, desapareixien.

El Doctor Nutt havia trobat un antídot a la borratxera. Però aquest descobriment no li interessava, ja que malgrat parar els efectes de l'alcohol, no arreglava cap de les destrosses que es produïen al cervell i al fetge.

El Doctor David Nutt (foto de Imperial College London)

Anys després, el Doctor Nutt diu que sap quins són els receptors de gaba que afecten el nostre estat emocional de la borratxera i quins són els que provoquen la majoria dels efectes adversos. Aquesta seria una manera d'actuar similar al de les drogues que es subministren a la gent que vol deixar de fumar. A més, si es demostra la seva funcionalitat, l'usuari podria controlar el nivell de borratxera desitjat sense arriscar-se la ressaca ni tampoc a les malalties de fetge, o càncers associats amb l'alcoholisme.

 

Pel que fa al gust, l'equip que ha tastat l'Alcarelle diu que no és bo i per tant, l'hauran de camuflar amb sucs o altres gustos. Amb tot, segons Nutt, l'alcohol tampoc és bo de gust i "són els seus efectes secundaris" desitjats els que ens fa apreciar-lo.

Em diu la gent: 'M'encanta el meu Chateau Latour, del 1984' i jo els dic: 'El cert és que no t'agradaria si mai t'haguessis emborratxat. Si li dónes a un nen, l'escopirà. És una apreciació que adquireixes. El que fa que t'encanti és l'efecte de l'alcohol i, per descomptat, saber que és realment molt car.'

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaDrogues
Anar al contingut