"Crear un clima intimidatori", clau per condemnar els còmplices de la violació de Sabadell

La sentència exemplar condemna dos acusats a 13 anys i mig per no haver fet res per evitar la violació i contribuir a intimidar la víctima i crear l'ambient que va propiciar l'agressió sexual

RedaccióActualitzat

La sentència per la violació en grup a una noia a Sabadell ha estat exemplar, i no només per la condemna de 31 anys al principal acusat.

També considera com a delicte l'efecte intimidatori del grup sobre la víctima, i condemna dos dels processats a 13 anys i mig com a col·laboradors necessaris. Van presenciar les violacions i no van fer res per impedir-les, tot i no haver-hi participat activament.

La sentència considera que també van contribuir "a la creació d'un escenari" i d'un clima d'intimidació i por que va propiciar l'agressió sexual múltiple com si es tractés d'una "banda violenta":

"Van crear un clima intimidatori a l'arribar la víctima al local, en posar-se tots drets i envoltar-la a menys d'un metre (...) i sent després espectadors de les agressions, tot i els plors i les súpliques de la dona, sense fer res per aturar-les."

 


Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de Psicologia i professor de Criminologia de la UB, explica que aquests condemnats "comparteixen la intenció de danyar la víctima":

"No és que no fessin res. És que sí que estaven fent. La seva presència era imprescindible. El reforç de grup en aquest tipus de situacions és totalment imprescindible."

Per això l'Audiència de Barcelona els condemna a 13 anys i mig de presó per complicitat. La sentència en aquest cas de violació múltiple es fonamenta en la resolució sobre La Manada de Pamplona. I s'aplica la mateixa doctrina, com explica Carla Vall i Duran, advocada penalista especialista en violències masclistes:

"Ens trobem segurament amb el primer cas en què un tribunal pot aplicar-la perquè les acusacions ja han introduït aquest canvi de mirada."

Un canvi de mirada també en el fet que s'hagi donat total credibilitat a la versió de la víctima.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut